Nergens vloeit de Leie zo mooi als door de meersen van Latem, het kunstenaarsdorp dat centraal staat in dit boek. De 'gouden rivier' inspireerde generaties schilders en beeldhouwers, van Servaes over Permeke tot Malfait en Saverys. De weerslag van die rijke erfenis valt in tal van musea te bewonderen, in Sint-Martens-Latem en deelgemeente Deurle, maar ook in de naburige stad Deinze. De Leiestreek is ook het werkblad - of de schildersezel - van chef Axel Colonna-Cesari. De jonge chef-kok penseelt er in de beroemde Auberge du Pêcheur lichte, creatieve gerechten op het bord, waarbij niet zelden lokale ingrediënten worden gebruikt: Gandaham, jenever van Filliers, maar ook sappige framboosjes en pittige rucola. In de brasserie - The Green - kun je die in hun naakte eenvoud proeven, ongedwongen en zwierig. In het restaurant - Orangerie - trekt de chef alle registers van de moleculaire keuken open. De Leiestreek puur, maar met een modieuze twist.