Raas was een van de beste wielrenners die ons land ooit heeft voortgebracht. Hij was als wielrenner de absolute baas in het peloton. Het tijdperk Raas is misschien wel de belangrijkste periode in de Nederlandse wielergeschiedenis.
Raas' overwinningen waren vaak groots en meeslepend en zijn gezag was ongeëvenaard.
Daarmee hoort hij in het rijtje van grote patrons als Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Bernard Hinault. Mannen die de koers naar hun hand konden zetten, omdat ze beter, dominanter en slimmer waren dan wie ook.
Na zijn wielercarrière werd Jan Raas ploegleider. In 1996 ging Raas in zee met de Rabobank. Het Rabobank Wielerplan is het meest vooruitstrevende en dure sponsorproject dat ooit in Nederland van de grond is gekomen. Raas tekende voor de infrastructuur. Door allerlei oorzaken verliep dat niet zoals hij gewild had. In 2003 moest hij het veld ruimen.
Nadien is er weinig meer van Jan Raas vernomen. Hij weigert ieder interview en behalve enkele vrienden is niemand welkom in zijn huis in het Zeeuwse 's-Heerenhoek.
Hoewel Jan Raas aanvankelijk trachtte langs juridische weg het verschijnen van zijn biografie te voorkomen slaagde auteur Fred van Slogteren er desondanks in tot medewerking te bewegen. Raas gaf weliswaar geen antwoord op vragen, maar voorzag het hem voorgelegde manuscript wel van commentaar en corrigeerde enkele onjuistheden.
Dit boek geeft ook antwoord op prangende vragen, zoals waarom Raas door Rabobank aan de kant werd geschoven en wat hij wist van het dopinggebruik, dat diverse renners van de Rabobankploeg in jaren later toegaven? Raas zelf zweeg. Maar gelukkig zijn er nog meer betrokkenen, zoals de renners en de ploegleiders. Ook zij komen uitgebreid aan het woord in Raas.
Wielerhistoricus Fred van Slogteren heeft een imposant aantal wielerboeken op zijn naam staan, w.o. het jubileumboek van de 75-jarige KNWU en een trilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Zijn weblog wielersport.slogblog.nl trekt dagelijks vele honderden bezoekers.