'Rijshout en rozen' is met 'Het wassende water' een meesterwerk van Herman de Man (1898-1946) en werd vele malen herdrukt. Dit boek is een epos van bestaan: de stoere, rechtzinnige figuur van boer Goof Brouwers, trots en behoudend, die geen bloemen wil kweken op z'n land - terwijl iemand uit de stad gezegd heeft dat bloementeelt eigenlijk het enige geschikte is. Zoon Janus heeft echter de vloek over de boerderij 'Land voor Water' gebracht door zijn spel met Stans, de keetmeid van de polderwerkers en de kindermoord daarna. De vloek luidt: 'De zonden der vaderen... zeven maal zeven geslachten'. Van toen af werden er overwegend meisjes geboren op 'Land voor Water'. De jongens kwamen jeugdig en vaak tragisch om het leven. De huidige boer heet Gijs Gaaikhorst en beschouwt de vloek als bijgeloof. Zijn zoon Rijkaart leeft toch gewoon nog? Maar voor de rest is Gijs een starre, bekrompen boer en oefent hij een enorme invloed uit op Rijkaart.
Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!
Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.
Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.
'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19
Reageren op Rijshout en rozen
Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.