Het toneelstuk Sir Thomas More bevat één van Shakespeares mooiste politieke redevoeringen. Ook maakt het de lezer deelgenoot van een intrigerend schrijfproces, waarin de dreiging van censuur voelbaar is.
Londen, 1535: de Britse humanist en staatsman Thomas More wordt onthoofd op last van koning Henry VIII. Hij heeft geweigerd de vorst te steunen in diens conflict met de katholieke kerk.
Zestig jaar later schrijft een groep toneelschrijvers een drama over More. Het is een onderneming op het scherpst van de snede, want in het protestantse Engeland kan de godsdiensttwist elk moment weer oplaaien.
Het brondocument van Sir Thomas More is uniek: het bevat niet alleen de oorspronkelijke handschriften en doorhalingen van de auteurs, maar laat ook zien hoe de censor ingrijpt in de tekst. Die verschillende bijdragen en schrappingen zijn in deze uitgave terug te vinden.
Dit boek leest daarmee niet alleen als een boeiende biografie over een groot humanist, maar ook als een spannend manuscript: de lezer is getuige van een gevaarlijk schrijfproces waarin ieder woord gewogen moet worden. Ondanks de voortdurende dreiging van censuur slagen de auteurs erin het vehaal van Thomas More te vertellen, van zijn opkomst als staatsman tot en met zijn dood op het schavot.