De Slow Food-beweging telt tegenwoordig wereldwijd zo'n tachtigduizend mensen en groeit snel. Maar meer dan wat ook is het een idee, of liever een verzameling ideeën die de basis vormt van de overtuiging dat voeding een essentieel onderdeel is van het leven en dat daarom de kwaliteit van het leven onvermijdelijk verbonden is aan het genieten van gezond, smakelijk en gevarieerd eten. Precies het tegenovergestelde van Fast Food, bedacht om haastig en gedachteloos te consumeren. Slow Food daarentegen staat voor het inzien hoe belangrijk voeding is, door te leren genieten van de diversiteit in smaken en recepten, de vele verschillende productiegebieden en producenten te leren kennen en door de wisselende seizoenen en de sociale functie van eten te respecteren.
In dit boek komen de vier kernbegrippen en belangrijkste ontwikkelingsfasen van Slow Food aan de orde. Het eerste deel beschrijft de opstand tegen McDonald's en het ontstaan van de beweging in Italië. Het tweede deel de rijkdom aan exploitatiemogelijkheden van de mens in zijn eigen omgeving. Het derde behandelt de noodzaak om mensen les te geven in smaak. En in het laatste deel komen de inspanningen aan bod om dier- en plantensoorten te behouden en traditionele producten weer op de markt te brengen.