Sneeuw over Curaçao toont op verbijsterende wijze hoe Colombiaanse drugsbendes en hun handlangers de afgelopen jaren de Nederlandse Antillen en Aruba in hun greep kregen. Oppermachtige misdaadorganisaties uit Medellín, Cali en Bogotá stationeerden comisionista (intermediairs) in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg om de smokkel van tonnen cocaïne naar ons land te organiseren.
Verbluffend eenvoudig weten cokekartels uit vooral het Noord-Colombiaanse La Guajira tot op de dag van vandaag te infiltreren in de Antilliaanse en Arubaanse politiek, het zakenleven en het opsporingsapparaat. Het gevolg van de corruptiepraktijken is dramatisch: vrijwel ongestoord worden grote hoeveelheden drugs (naar schatting 200.000 kilo per jaar) naar Europa doorgesluisd. Via bolletjesslikkers en bodypackers, maar ook met containerladingen tegelijk vanuit de amper beveiligde zeehaven van het Curaçaose Willemstad.
Sneeuw over Curaçao onthult ook hoe drugsmiljoenen met behulp van een ingenieuze 'Antillen-constructie' worden witgewassen. Politie en justitie staan vrijwel machteloos tegenover de Zuid-Amerikaanse kartels. In de dagelijkse praktijk blijken Antilliaanse en Nederlandse opsporingsdiensten eerder verwikkeld in een oorlog met elkaar, dan dat de zware criminaliteit op de eilanden effectief wordt aangepakt.
Met schokkende details over de falende misdaadbestrijding levert Sneeuw over Curaçao het ontluisterende bewijs voor de verwording van de Antillen en Aruba tot een paradijs voor de drugsmaffia.