De jaren zeventig mogen dan ver achter ons liggen, ze zijn nog volop aanwezig. Nog elke dag horen we de muziek van toen, films uit die tijd zijn nog regelmatig op tv en thema's als emancipatie, milieu en privacy hebben nog niets aan actualiteit verloren. Veel van wat in de jaren zeventig nieuw was - joggen, de glasbak, het woonerf, de kantoortuin - vinden we tegenwoordig heel gewoon.
Van Abba tot zitkuil: Schreurs neemt de lezer mee naar een periode die tegelijk bijzonder en herkenbaar is. In korte, luchtige teksten beschrijft hij alle mogelijke aspecten van het decennium: muziek, film, literatuur, tv, politiek, religie, relaties, sport, gezondheid, eten, wetenschap et cetera. Daarbij legt hij regelmatig de link met het heden. Wat is er nog over van de trends van toen?
Wat is er sindsdien veranderd? Het staat buiten kijf dat de jaren zeventig in de beeldvorming nog altijd onderbelicht en onderschat zijn. Het was niet het dolgedraaide decennium waarvoor het weleens is versleten. De jaren zeventig waren voor ons land niet alleen kleurrijk en enerverend, maar ook bijzonder relevant. Van de pukkel tot het Rode Boekje voor Scholieren, van Kralingen tot Een van de Acht, de commune en disco, van Ard Schenk tot de artotheek: So seventies is een feest van herkenning voor vijftigplussers - en een genot om te lezen voor mensen die die jaren niet bewust hebben meegemaakt.