Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.
'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl is hét boek dat centraal staat tijdens Heel Nederland Leest. Hebban interviewde haar over hoe het boek is ontstaan, hoe ze te werk ging en waarom het zo’n geliefd verhaal is: https://www.hebban.nl/artikelen/hebban-interviewt-annejet-van-der-zijl-voor-heel-nederland-leest
Prachtig boek. Niet wereldschokkend, maar een boeiende illustratie van de levensloop van de Surinaamse jongeman Waldemar, die als 17-jarige naar Nederland komt.
Hij krijgt hier een goede schoolopleiding en krijgt een liefdevolle relatie met Rika, de vrouw waar hij in eerste instantie een kamer huurt.
Rika krijgt een (buitenechtelijk) kind van Waldemar, hetgeen in de 30-ger jaren van de vorige eeuw veel problematischer is, dan het tegenwoordig zou zijn.
Dit kind wordt Waldy genoemd, met als bijnaam Sonny Boy.
De relatie tussen Waldemar en Rika is bijzonder hecht, maar de familie is er niet blij mee. Ook het geloof speelt hier een belangrijke rol in.
Rika is in eerste instantie nogal arm, mede veroorzaakt omdat haar huwelijk met Willem op de klippen loopt.
Toch weet zij tot behoorlijke welstand op te klimmen door het verhuren van kamers.
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, worden in 1943 Joodse mensen en een verzetsman gehuistvest in het pension in Scheveningen. Door verraad komen er arrestaties en komen Rika en Waldemar in een concentratiekamp in Duitsland om het leven.
Naar aanleiding van de beschrijving op de achterkant van de Heel Nederland Leest editie dacht ik in eerste instantie dat het boek een roman was met de tweede wereldoorlog als achtergrond setting. Tijdens het lezen werd mij langzaam duidelijk dat het niet om een roman ging maar eerder een biografie over een geen doorsnee familievrouw en haar gezin. Gezien de tweede wereldoorlog en mijn interesse hierin bleef het boek interessant en heb ik het uiteindelijk uitgelezen al vond ik niet alle stukken even prettig lezen (kwestie van smaken verschillen).
3 sterren