Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten? Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi's en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is. Een fascinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.
Vertrouw het nooit, beste lezer, als op de cover het volgende vermeld staat: "Een waar literair wonder".
Ik heb mezelf verplicht om het tot op blz. 100 vol te houden.
Wat was het dat mij zo tegenstond?
De schrijfstijl.
Het geforceerd grappig zijn.
Het grote aantal clichés.
Het vervelende hoofdpersonage.
Pfff.
Het schrijnende en deels waargebeurde verhaal over de Joodse regisseur Kurt Gerron. Het duurde even alvorens ik er helemaal in zat, en het verhaal had allicht ook iets korter gekund, maar het staat vast dat Lewinsky kan schrijven. Graag gelezen en benieuwd naar meer van hem.
Ik ben nu bijna op de helft, maar weet niet of ik het einde ga halen. 18 maart moet hij terug naar de bieb en ik ga hem niet verlengen. Ik vind het een ontzettend taai verhaal. Sommige stukken zijn zo langdradig. We hebben met leeskring dit boek besproken. Wat sommigen stoorden is dat de schrijver een heel leven beschrijft wat niet het leven van Kurt Gerson is geweest. Het zijn allemaal aannames omdat je weet wat er in de wereldoorlogen is gebeurd. Grote lijnen zijn op basis van feiten, maar de details zijn fantasie van de auteur.