Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thuis bij Muhammad Ali

Indringende ontmoetingen tussen een Nederlandse fotograaf en 's werelds beste bokser
Fotograaf Guus Dubbelman drong door tot de privésfeer van de beste bokser aller tijden Muhammad Ali, die in 2016 op 74-jarige leeftijd overleed. Al vóór hun eerste ontmoeting raakte Dubbelman geboeid door het fenomeen Muhammad Ali, enerzijds omdat hij zwart was anderzijds omdat hij als sportman een overweldigende levensvisie uitdroeg. Ze kregen een hechte band met elkaar, die leidde tot enkele huisbezoeken van Dubbelman aan de man die hem vanaf de eerste kennismaking raakte. Ze voerden gesprekken over het leven, racisme, over de samenleving, roem en tanende glorie. Soms terloops, dan weer samen tijdens een langdurige autorit over Amerikaanse wegen. De fotograaf zag en voelde hoe Ali zowel lichamelijk als geestelijk het spoor bijster raakte als gevolg van de ziekte van Parkinson. Hun relatie ging verder dan vriendschap, ze zagen in elkaars ogen de fascinatie voor de worsteling van het leven. Nooit vergat Guus Dubbelman dat hij fotograaf was, maar nooit drong hij zich in die hoedanigheid op aan zijn wereldberoemde maar klaarblijkelijk breekbare bondgenoot. Maximale distantie, maximale betrokkenheid - met als resultaat indrukwekkende en nooit vertoonde foto's.
Auteursinfo
Guus van Holland was sportverslaggever bij de Volkskrant en NRC Handelsblad. Voor deze dagbladen deed hij 16 maal verslag van de Tour de France, was hij onder meer driemaal aanwezig op het WK voetbal en driemaal op de Olympische Winterspelen en volgde hij tal van andere sporten zoals judo, ijshockey, skiën en zo verder. Hij schreef (en schrijft nog steeds) daarnaast over sportpsychologie en sportfilosofie. In 2002 verscheen van hem Sportportretten op Maandag, een bundel portretten uit NRC van bijzondere sportmensen met illustraties van Siegfried Woldhek. In 2008 schreef hij samen met Raf Willems " Van Jesse Owens tot Lornah Kiplagat"- sporters met een missie.
Guus Dubbelman is vaste freelance-fotojournalist voor de Volkskrant, voornamelijk sport. Hij begon in 1980 bij voetbalblad Elf als voetbaljournalist. Sinds het Heizeldrama, de tragisch verlopen Europa Cup-finale tussen Juventus en Liverpool met 39 doden in 1985 in Brussel, verruimde hij door middel van zijn camera zijn blik op het leven. Vervolgens werkte Dubbelman voor de Volkskrant, Voetbal International, Sport International, Nieuwe Revue, Vrij Nederland en andere bladen. De laatste jaren legt hij alleen voor de Volkskrant verschillende gebeurtenissen op beeld vast.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Thuis bij Muhammad Ali het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur

Reageren op Thuis bij Muhammad Ali

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.