Maar het heimwee knaagt, vooral bij Bertie. Ook al volgen hen steeds meer familieleden en vrienden om uiteenlopende redenen in den vreemde, de plaatsen en mensen die ze hebben achtergelaten blijven Bertie trekken. Zeker nadat ze tijdens een bezoek heeft gezien dat in die tijd ook in Kloosterrade alles in rap tempo steeds beter gaat.
Tragische gebeurtenissen zorgen ervoor dat de roep van thuis steeds luider wordt. Uiteindelijk geven May en Bertie hun Canadese plannen op en besluiten ze de weg terug te aanvaarden.
Achtergrond:
In de jaren ’50 van de vorige eeuw vond er in Limburg een ware exodus plaats. Veel mensen waren de na-oorlogse omstandigheden beu en zochten hun heil in verre landen als de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
Over de auteur:
Paul Weelen werd in 1959 in Calgary Canada geboren. Hij kwam in 1961 met zijn familie naar Nederland, studeerde letteren in Nijmegen en vormt samen met zijn partner Luiz Oliveira Uitgeverij TIC, die zich in Limburg sterk maakt voor literatuur én streektaalliteratuur. Hij schrijft voor De Limburger, maakt muziek en publiceerde veel in het Limburgs.
Voor het boek is door Bart-Jan Bartholomeus een trailer gemaakt, te zien op YouTube.
Na Snoepvrouwtje, De droom van de minnezanger, Pionnenwerk en Mercuriustapes is dit het vijfde Nederlandstalige boek van Weelen. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen.