Om de tijd te doden besluit Wilde zijn ´memoires´ te schrijven. Het betreffen zijn herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, waarin hij piloot was in het Britse Royal Flying Corps en boven Frankrijk en in het Midden-Oosten vocht. Daarnaast vertelt hij over zijn vriendschap met de Nederlandse vliegtuigbouwer Frits Koolhoven die vlak voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland vliegtuigen ontwierp en later in de Rotterdamse Waalhaven vliegtuigen bouwde, en over zijn ontmoeting met Lawrence of Arabia in het Midden-Oosten. En ten slotte geeft hij zich rekenschap van zijn relatie tot de drie vrouwen die een prominente plaats in zijn leven innemen, de Britse Allyson die hij in Egypte leerde kennen, zijn vrouw Victoria, dochter van een rijke Haagse zeepfabrikant, en het joodse meisje Zelda, dat hij samen met haar ouders op spectaculaire wijze nazi-Duitsland helpt ontvluchten.
De roman schetst een beeld van de beginperiode van de luchtvaart, de politieke situatie in Europa en het Midden-Oosten tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (waarmee het boek aan de kern raakt van de huidige problematiek in en met de Arabische wereld) en van het begin van het nazitijdperk.
Als stoere held, cynische atheïst én vrouwenliefhebber voert Lodewijk Wilde de lezer onweerstaanbaar mee in zijn levensverhaal. In Tolvlucht raakt uiteindelijk alles met elkaar verbonden in een warreling van gebeurtenissen waaruit de hoofdpersoon gedesillusioneerd, gehavend, maar ongebroken optimistisch tevoorschijn komt.
Over de schrijver:
Gerrit Brand studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij woont en werkt in Groningen. Tolvlucht is zijn overtuigende debuutroman.