Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Veertig jaar vóór de tralies

Richard van Asdonck werkte vanaf 1981 in de Bijlmerbajes, de Koepel in Haarlem, het Wolvenplein in Utrecht, de PI in Nieuwegein en in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis.

Hij gaf sportles aan de gedetineerden en trainde het personeel in fysieke en mentale weerbaarheid. Dat levert talloze sappige en bijzondere anekdotes op.

In zijn justitiële carrière maakte Van Asdonck een leger Beruchte Nederlanders mee, zoals Heer Olivier, kluiskraker Aage M., bodyguard Geurt Roos, Greg en Jesse Remmers en de latere kroongetuige Peter la Serpe. Geregeld moest hij agressieve gedetineerden overbrengen naar de isolatiecel. Ook maakte hij een gijzeling en een serie ontsnappingen mee.

Richard van Asdonck is een Stille Kracht. Die omschrijving verwijst naar zijn Indische achtergrond, maar ook naar zijn ‘wapen’: krav maga en andere verdedigingstechnieken. Sinds 2021 verzorgt hij in PI Nieuwersluis ook weerbaarheidstrainingen voor raadslieden.

Van Asdonck begon met judo, stapte over op karate en kickboksen en bekwaamde zich in jiu jitsu, nunchaku, savate, fast defense en krav maga. ‘Richard is een alleskunner,’ zegt levende vechtsportlegende Chris Dolman.

In Veertig jaar vóór de tralies vertelt Richard van Asdonck vol vuur over zijn sporten en zijn spannende en vooral zeer inspannende ‘dubbelleven’ in de PI.

Gerlof Leistra (1959) is verslaggever voor Elsevier Weekblad en schreef veel over sport. Govert Wisse (1955) was sportverslaggever bij de GPD en Haarlems Dagblad. Eerder schreven zij over vechtsporter Bertje Kops en Judovader Cor van der Geest.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Veertig jaar vóór de tralies het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

Reageren op Veertig jaar vóór de tralies

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.