In Herakles' waanzin laat Euripides de grootste Griekse held na zijn terugkeer uit de onderwereld waanzinnig worden op het moment van zijn grootste triomf, wanneer hij zijn vader, vrouw en kinderen uit de klauwen van een tiran heeft gered.
Hierop volgt Trojaanse vrouwen, de bekende tragedie over het lot van Trojes vrouwen en kinderen, met prachtige koorliederen en recitatieven over de val en de brand van de stad.
Ifigeneia op de Krim is het vaak opgevoerde, sprookjesachtige stuk, meer blijspel dan tragedie, over Agamemnons geofferde dochter Ifigeneia, die als priesteres van de godin Artemis op de Krim bij mensenoffers helpt. Beroemd is onder meer de opwindende herkenningsscène met haar broer Orestes.
Ook Ion heeft veel kenmerken van een blijspel: een te vondeling gelegd kind, moeder en zoon die elkaar ongewild dreigen te doden en een spannende herkenningsscène die de toestand redt.
'De vertalingen van Gerard Koolschijn blinken uit door een perfecte beheersing van het Griekse origineel én van de Nederlandse taal. [...] Koolschijn laat zien dat een letterlijke weergave qua taal, toon en register juist toegankelijk maakt. Hij weet te bereiken dat je van begin tot eind geboeid door blijft lezen: geboeid door de inhoud maar ook door het heldere taalgebruik en de soepele zinsbouw.' - Reformatorisch Dagblad