In de loop der eeuwen is een vriend altijd iemand geweest die je kon vertrouwen. In onze veilige westerse wereld denken we bij vriendschap vooral aan geestverwantschap en intimiteit. Maar in de uitermate onveilige wereld van de zeventiende en achttiende eeuw was vriendschap noodzakelijk om te overleven. Daarom bestond er een subtiel systeem waarmee de betrouwbaarheid van vriendschapsrelaties zoveel mogelijk werd gewaarborgd. In dat systeem bood verwantschap de beste garanties, en daardoor was vriendschap in belangrijke mate een familiekwestie. Luuc Kooijmans laat de betekenis van vriendschap zien door over een periode van twee eeuwen te volgen hoe een familieclan zich probeerde te handhaven. Alle strategieën passeren daarbij de revue: van het geven van de juiste geschenken tot gedoseerd vrijen. De hoofdpersonen komen zelf uitvoerig aan het woord en vertellen ons openhartig over hun angsten, verdriet en schaamte. Vriendschap is een ontroerend verhaal, dat - schijnbaar terloops - een glashelder inzicht geeft in een samenleving waarin je niet kon terugvallen op institutionele zekerheden, maar volledig afhankelijk was van je vrienden.
Historicus Luuc Kooijmans (1956) heeft veelvuldig bewezen dat hij een complexe geschiedenis helder en indringend kan vertellen. In 2008 werd Gevaarlijke kennis bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs en met de Greshoffprijs van de Jan Campert Stichting. Hij schreef daarnaast onder meer De doodskunstenaar, Het orakel en De geest van Boerhaave. In 2004 ontving hij van het Prins Bernhard Cultuurfonds een oeuvreprijs op het terrein van de geesteswetenschappen. In 2015 verscheen het succesvolle Het geheim van de Valeriusstraat.
'Een belangrijk boek.' A.Th. van Deursen, de Volkskrant
'Een mooi, helder geschreven boek en dankzij de vele citaten ook heel levendig.' NRC Handelsblad
'Het is haast journalistiek, zoals Kooijmans met de bronnen omgaat. Dat levert spannende bladzijden op.' De Groene Amsterdammer
'Zeer leesbare, tot het eind toe boeiende geschiedenis.' TROUW
'Spannend en onthutsend.' Vrij Nederland