Iedereen vraagt zich wel eens af: waarom ben ik hier? Waar doe ik het voor? Wat is de bedoeling van dit alles? Veel mensen weten echter niet waar ze het antwoord moeten zoeken nu ze steeds minder houvast vinden in een geloof. Ga je alsnog op zoek naar religie? Of zoek je naar andere manieren om betekenis te geven aan je leven? De meesten komen uit bij dezelfde vormen van zingeving, zoals een gezin, interessant werk, een rijk sociaal leven of het helpen van anderen. Waarom ben ik hier? laat zien dat er juist een enorme rijkdom aan zingeving bestaat als we kijken naar hoe mensen in andere tijden en culturen met diezelfde vragen zijn omgegaan.
In dit uiterst toegankelijke boek bespreekt Rens Bod in korte thematische hoofdstukken de vele zingevingsvormen die de wereld rijk is. Wie had bijvoorbeeld kunnen bedenken dat het streven naar een duurzame aarde al duizenden jaren oud is? Waarom ben ik hier? geeft het eerste overzicht van zingeving vanuit een wereldwijd perspectief en biedt ook handvatten voor wie worstelt met zijn eigen zoektocht naar zin en doel.
Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Society for the History of the Humanities. Hij publiceerde eerder bij Prometheus De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora (2010), dat meermalen is bekroond en in zeven talen is vertaald, en Een wereld vol patronen. De geschiedenis van kennis (2019).
Over De vergeten wetenschappen:
‘Adembenemend rijke wetenschapsstudie (...). Baanbrekend historisch overzicht.’
NRC
‘Een ongelooflijk rijk, mooi en gewaagd boek.’
De Groene Amsterdammer
Over Een wereld vol patronen:
‘Glashelder en met grote kennis van zaken.’
Elsevier Weekblad
‘Bod is deskundig, maar schuwt de vereenvoudiging niet – een onmisbare kwaliteit.’
Friesch Dagblad