Wapenbroeders is Louis Paul Boons hoogst eigenzinnige romanbewerking van de middeleeuwse verhalen over de vos Reinaert en de wolf Isengrimus. Boon begon eraan in de zomer van 1946. België was toen al bijna twee jaar bevrijd, maar van echte vrijheid en democratische vernieuwing kon men volgens de schrijver niet spreken. De maatschappij leek veeleer terug te keren naar de duistere tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. Net als zijn middeleeuwse voorbeelden dat hadden gedaan, haalde Boon daarom de corrupte machthebbers van het toenmalige België genadeloos over de hekel.
De daaropvolgende jaren breidde Boon zijn satirische verhaal verder uit, waarbij behalve koning Leopold iii en de Christelijke Volkspartij ook de Kommunistische Partij flink op de hak werd genomen. Het dierenverhaal kreeg zo een vlijmscherp, persoonlijk randje. Vervolgens gaf de ex-communistische schrijver zijn roman een existentiële twist. Want welke rol was er voor een mens zoals hij eigenlijk weggelegd in het leven? Mocht hij zich de nieuwe Reinaert voelen, die als kritische auteur het systeem altijd weer te snel af was en op die manier zijn vrijheid wist te behouden? Of zat in hem toch meer van die eeuwige loser van een Isengrimus?
Wapenbroeders was een van Boons favoriete eigen werken. Het is een onweerstaanbaar geestig boek dat met de jaren niets aan relevantie heeft ingeboet.