Het eerste echte geschiedenisboek van de hbs, voor de lezers van Gouden jaren en De meisjes van Schoevers
Een nostalgisch lees- en kijkboek
In Wij van de hbs laten Henk Steenhuis en Roelof Bouwman de glorietijd van de hbs herleven. In 1863 riep Thorbecke met zijn Wet op het Middelbaar Onderwijs dit schooltype in het leven: de hogere burgerschool, de hbs. Meer dan honderd jaar zou het bestaan en het geldt nog altijd als de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis.
De hbs bereidde voor op hoge functies in handel en industrie en moest zorgen voor een roemrijke toekomst van Nederland. En dat lukte. Onze premiers, veel bekende ondernemers, Nederlandse Nobelprijswinnaars en kunstenaars: ze hebben bijna allemaal een hbs-achtergrond. De hbs zorgde voor een moderner en welvarender Nederland. In 1974 maakte de Mammoetwet een einde aan dit schooltype.
Wij van de hbs is een nostalgisch lees- en kijkboek, dat de eigen schooltijd doet herleven. Het zit vol typisch hbs-sentiment en bevat onvergetelijke verhalen van Jan Mulder, Freek de Jonge, Neelie Kroes, Maarten ’t Hart, Willeke van Ammelrooy, Gerrit Zalm, Herman Koch, Frits Spits, Hedy d’Ancona en vele anderen.