Als je de moderne techniek van het wijnmaken vergelijkt met de primitieve manier waarop de wijnmakers van een paar duizend jaar geleden hun druiventrossen plukten, platstampten en in open gistkuipen lieten rotten, dan is het een godswonder dat we nog steeds wijn drinken. Want ondanks alle vreselijkheden waaraan druiven honderden eeuwen lang zijn blootgesteld, zijn wij die kneiterzure, of mierzoete, of met wansmakelijke kruiden opgepimpte wijn altijd vrolijk blijven drinken. Een mirakel.
Classicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort schreven Wijn als een Romein. Na een inleiding over het ontstaan van wijn in de landen rond de Kaukasus en de doorbraak van wijn in het Nabije Oosten duiken ze in de wijncultuur van de Grieken en Romeinen en behandelen vele vragen: hoe werd de wijn geproduceerd en over Europa verspreid? Hoeveel wijn dronken de Romeinen per dag? Hoe werd aangekeken tegen zware drinkers? Konden vrouwen evenveel drinken als mannen? Hoe werden feesten voor de wijngod Dionysus en andere drankgelagen beleefd? En nog veel meer.
Het unieke van Wijn als een Romein is dat de omgang met wijn in de klassieke Oudheid wordt gekoppeld aan het heden. Zo zal zowel de historisch geïnteresseerde lezer als de moderne wijnliefhebber veel plezier aan dit boek beleven.
Fik Meijer is oudhistoricus en auteur van onder meer Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, Jezus en de vijfde evangelist en De vele gezichten van Sicilië.
Ilja Gort is wijnboer, televisiemaker en schrijver van succesvolle romans en boeken over wijn.