Toen Ella Vogelaar in 2019 uit het leven stapte liet ze bij velen een diepe indruk achter als een toegewijde bestuurder en voormalige minister voor Wonen, Wijken en Integratie. In de nasleep van haar tragische beslissing besloot Martien Bron, Ella’s echtgenoot in de Jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, zijn herinneringen aan hun gedeelde tijd vast te leggen. Martien en Ella kruisten elkaars pad op de Sociale Academie de Horst. Vanaf het eerste moment dat hij Ella ontmoette, werd hij geraakt door haar heldere denkwijze en haar inspirerende vastberadenheid om haar levensdoelen te verwezenlijken. Samen verkenden ze de thema’s van geloof, marxisme en sociale rechtvaardigheid. Ook werden ze actief in de democratisering van de Horst en ontwikkelden een diepgaande interesse in maatschappijverandering. Liefde bloeide tussen hen op. Na hun afstuderen begonnen ze hun carrières in het vormingswerk, waarbij ze zich eveneens inzetten voor de onderwijzersvakbond en linkse politiek. In dit intieme verhaal neemt Martien ons mee op een nostalgische reis door hun relatie en belicht hij de moedige keuzes die Ella maakte om haar ambities na te jagen. Het is een eerbetoon doordrenkt met liefde dat ons eraan herinnert hoe ze samen de uitdagingen in hun leven aangingen en welke offers ze bereid waren te brengen. Martien Bron (1949) is socioloog en werkte in het vormingswerk en als stafdocent op de CICSA in Amsterdam. Vanuit zijn liefde voor dans ontdekte hij de kracht van beweging in de hulpverlening, deed de PMT opleiding en begeleidde dementerende ouderen in een verpleeghuis. Tot zijn pensionering was hij manager in de gehandicaptenzorg.
Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!
Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.
Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.
'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19
Reageren op Zij zocht zichzelf niet. Herinneringen aan Ella Vogelaar
Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.
Jammer.. het is uit. Wat een prachtig boek. Eerst dacht ik het komt omdat ik ook in Steenbergen geboren ben en Flipland en Zijpe zo bekend zijn voor me . Maar nee Martien , het is gewoon prachtig en ontroerend beschreven , ik kon niet stoppen met lezen . Het verhaal heeft me op veel lagen geraakt en aan het denken gezet .
Knap om zo’n pakkende roman te schrijven , met de nodige boodschappen .
Ik hoop van harte dat er nog meer volgt van jou omdat het mooi is om via jouw ogen naar het leven , naar een relatie te kijken .
Veel dank ❗