Al eeuwen komen Italianen naar Nederland, als bankiers, kunstenaars, instrumentmakers, stukadoors, schoorsteenvegers, terrazzowerkers, ijsmakers en pizzabakkers. Na de oorlog kwamen al die charmante mannen in de industrie werken. Ze leefden en trouwden hier en lieten hun voornemens om terug te keren naar het moederland varen.
Nederland zat te springen om arbeidskrachten, in Italië was geen werk. De Italianen bleken de wegbereiders van de grote mediterrane migratie, ze stonden aan de wieg van de multiculturele samenleving. Na hen zijn nog vele Italianen naar Nederland gekomen: uitwisselingstudenten, expats en wetenschappers kwamen, werden verliefd op Nederland en bleven.
Hoe verging het de Nederlandse Italianen en hun nazaten? Wat bindt hen aan ons land? Wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur?
Daniela Tasca dook in de literatuur, zocht in private en openbare archieven en sprak met Italiaanse Nederlanders. Ze schetst het beeld van een diverse gemeenschap, gehecht aan de eigen identiteit en flexibel genoeg om geïntegreerd te zijn.