We nemen stilaan afscheid van de generatie die twee wereldoorlogen meemaakte. Toch hebben de overgeleverde teksten uit die periode ook meer dan 100 of 75 jaar later nog een blijvende betekenis. Het zijn de enige echte getuigen van hoe de soldaten en burgers in de oorlog van 1914-1918 zich voelden.
Het In Flanders Fields Museum selecteerde voor deze anthologie een nooit geziene verzameling van teksten en schrijvers, vaak voor het eerst in het Nederlands vertaald. Alle teksten verwijzen naar een concrete plaats in België, van een buitenverblijf in De Haan tot het treinstation in Oostende en het Begijnenbos in Ieper. Een unieke inkijk in het leven aan het front in West-Vlaanderen vanaf de Eerste Wereldoorlog tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Met teksten van bekende auteurs zoals Rudyard Kipling, Stefan Zweig en Marcel Proust, die we niet zo makkelijk met de Eerste Wereldoorlog associëren, tot Siegfried Sassoon en Max Deauville, die niet weg te denken zijn uit die context en die de schrijvers van hun eigen oorlogservaring werden. Ook fragmenten uit de heel persoonlijke brieven of dagboeken van gewone, vrijwel anoniem gebleven soldaten krijgen een plaats.