De Kookbijbel is de langverwachte opvolger van De smaakbijbel: even handig en ingenieus, maar vooral ook net zo’n feest om te lezen als zijn beroemde voorganger.
‘De Kookbijbel is een praktisch handboek, bedoeld om creatieve koks hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is gebaseerd op een reeks recepten die, als je ze eenmaal doorhebt, vrijwel overal op toepasbaar blijken: op wat er in je koelkast ligt, op wat het seizoen of de markt te bieden heeft, of op waar jij op dat moment zin in hebt. Deze basisrecepten zijn ondergebracht in twaalf verhalen – brood, chocola, custard, etc. – en de overgang van het ene naar het andere recept betekent meestal niet meer dan een enkele aanpassing in de werkwijze of de ingrediënten. Als je bijvoorbeeld het maken van platbrood onder de knie hebt, zijn de overige recepten in dat verhaal – crackers, sodabrood, scones – slechts een kwestie van een simpele aanpassing. Met een beetje mazzel helpen deze basisrecepten je om de kok te worden die ik altijd heb willen zijn: het type dat een kom pakt en een gerecht maakt waarvan de exacte hoeveelheden en ingrediënten elke keer variëren. Kortom, een instinctieve kok.’
Niki Segnit
‘Op dezelfde glasheldere manier als waarop in De Smaakbijbel onze smaakervaringen werden uitgeplozen, worden in de Kookbijbel onze activiteiten in de keuken onder de loep genomen. Zo wordt duidelijk hoe alles wonderbaarlijk samenhangt. Door de verwantschap tussen verschillende kooktechnieken en gerechten te laten zien wordt de syntaxis van het koken onthuld. Ik moet toegeven dat ik, als kookschrijver, behoorlijk jaloers ben op deze prestatie.’
Yotam Ottolenghi
‘Wow! Segnit ontrafelt hier het geheim van de kok.’
Janneke Vreugdenhil
‘Een kookboek 2.0. De kwartjes blijven vallen. Op dit boek heb ik heel lang gewacht.’
Joël Broekaert
‘De Kookbijbel is een praktisch handboek, bedoeld om creatieve koks hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is gebaseerd op een reeks recepten die, als je ze eenmaal doorhebt, vrijwel overal op toepasbaar blijken: op wat er in je koelkast ligt, op wat het seizoen of de markt te bieden heeft, of op waar jij op dat moment zin in hebt. Deze basisrecepten zijn ondergebracht in twaalf verhalen – brood, chocola, custard, etc. – en de overgang van het ene naar het andere recept betekent meestal niet meer dan een enkele aanpassing in de werkwijze of de ingrediënten. Als je bijvoorbeeld het maken van platbrood onder de knie hebt, zijn de overige recepten in dat verhaal – crackers, sodabrood, scones – slechts een kwestie van een simpele aanpassing. Met een beetje mazzel helpen deze basisrecepten je om de kok te worden die ik altijd heb willen zijn: het type dat een kom pakt en een gerecht maakt waarvan de exacte hoeveelheden en ingrediënten elke keer variëren. Kortom, een instinctieve kok.’
Niki Segnit
‘Op dezelfde glasheldere manier als waarop in De Smaakbijbel onze smaakervaringen werden uitgeplozen, worden in de Kookbijbel onze activiteiten in de keuken onder de loep genomen. Zo wordt duidelijk hoe alles wonderbaarlijk samenhangt. Door de verwantschap tussen verschillende kooktechnieken en gerechten te laten zien wordt de syntaxis van het koken onthuld. Ik moet toegeven dat ik, als kookschrijver, behoorlijk jaloers ben op deze prestatie.’
Yotam Ottolenghi
‘Wow! Segnit ontrafelt hier het geheim van de kok.’
Janneke Vreugdenhil
‘Een kookboek 2.0. De kwartjes blijven vallen. Op dit boek heb ik heel lang gewacht.’
Joël Broekaert