Broeinesten voor intriges, zo worden gemeenteraden vaak gezien. Nog maar de helft van de Nederlanders komt opdagen bij verkiezingen, en alarmerend weinig inwoners hebben zin om zelf raadslid te worden. De lokale saamhorigheid die de dorpspolitiek ons bracht, verdwijnt. De lokale politicus is steeds minder bereikbaar voor de burger dan vroeger. Hoe komt dat toch, en hoe krijgen we de gemeentepolitiek weer op de rails?
Er heerst onvrede met de gevestigde orde en lokale partijen zijn in opmars. Tezamen krijgen die bijna evenveel stemmen als CDA, PvdA en VVD bij elkaar, maar toch leveren zij bijna nooit een burgemeester. In 85 procent van de gemeenten doen deze drie partijen dat. Kan dit zo doorgaan? Moet de burgemeester niet liever rechtstreeks worden gekozen?
In Dorpspolitiek gaan Martijn Bolkestein en Meindert Fennema in op het gekrakeel in de gemeenten en verkennen zij de toekomst van de lokale politiek. Ze maken een uitstapje naar het Engelse stadje Frome (Somerset), waar de lokale partij alle zetels heeft veroverd en de democratie heeft hervormd. In dit boek komen Bolkestein en Fennema met belangrijke oplossingen voor Nederland. Hierin lees je waarom de gemeenteraden meer ondersteuning moeten krijgen, waarom de opschaling van gemeenten moet stoppen en wat de voordelen zijn van een gekozen burgemeester. Onze lokale politiek verdient versteviging en vernieuwing.
Martijn Bolkestein (1972) was lange tijd financieel manager voor Shell en was de afgelopen jaren fractievoorzitter van de VVD in Bloemendaal. Momenteel is hij consultant voor Berenschot en adviseert hij gemeenten over bestuurlijke kwesties.
Meindert Fennema (1946) is emeritus hoogleraar politieke theorie aan de UvA. Hij schreef onder andere Van Thomas Jefferson tot Pim Fortuyn (2012) en Help! De elite verdwijnt (2012) en was columnist bij Het Parool, de Volkskrant en The Post Online. Hij is oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal.