Eind jaren negentig werd Karel Van Miert (1942-2009) de onderkoning en zelfs de machtigste man van Europa genoemd. Een enquête in Knack bij meer dan honderd prominenten leverde hem een achtste plaats op in de lijst van belangrijkste Belgische naoorlogse politici.
Gebaseerd op archief- en literatuuronderzoek, gesprekken met meer dan honderd klasgenoten, jeugdvrienden, medestanders en opponenten (onder wie Mario Monti, Jacques Santer, Herman Van Rompuy, Steve Stevaert, Willy Claes, Guy Verhofstadt en Karel Vinck) brengt Bart Hellinck het leven van Vlaanderens grootste Europeaan in kaart. Het boek bevat heel wat onbekende informatie over de gedreven Kempenaar, die op veertienjarige leeftijd de school vaarwel zei om te helpen op de boerderij van zijn ouders en ruim veertig jaar later aantrad als voorzitter van de Nyenrode Business Universiteit in Nederland. Een portret van een pragmatisch man, met de gave van de verontwaardiging, die door hard werken, gezonde ambitie, een portie geluk en een zekere koppigheid eerst een decennium voorzitter van de Socialistische Partij was, daarna internationaal naam maakte als Europees commissaris voor Mededinging en tot slot bestuurder werd in verschillende grote bedrijven.
Deze politieke biografie schetst de engagementen van Van Miert. Altijd voor vrede, en dus altijd voor Europa. Zijn grote emotionele betrokkenheid resulteerde meermaals in moeilijke momenten: de stemming over het NAVO-Dubbelbesluit, het faillissement van De Morgen, de Agusta-aff aire en de val van de Europese Commissie onder leiding van Jacques Santer wogen zwaar op hem. Zijn geliefde tuin hielp hem dan rust te vinden.