Omdat ik docent Nederlands ben lees ik graag Nederlandse literatuur. Ik houd erg van historische romans, zo heb ik ooit eerder via de boekentipper Pachinko aangeraden gekregen (schitterend!). Nu heb ik wat meer coming of age en heftige gebeurtenissen centraal staan in de opgegeven boeken. Dit zijn de boeken die afgelopen maand de meeste indruk op mij hebben gemaakt.
Aan de hand van jouw favorieten wilde ik je eigenlijk meteen 'Ik ben er niet' van Lize Spit tippen, maar toen ik stiekem even in jouw lijstjes ging neuzen zag ik dat je die recent al 5 sterren gaf! :) Heb je 'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld ook al gelezen?
Verder kan ik je qua Nederlandstalig 'Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma tippen. Waar ik liever niet aan denk is een boek vol zware thema’s: verlies, loslaten, relaties, eenzaamheid, zelfmoord, verkrachting, je zou er als lezer bijna zelf een complex van krijgen. Maar de stijl waarin Posthuma haar verhaal brengt maakt het geheel subtiel en luchtig. Korte anekdotes en verslagen van dagelijkse gebeurtenissen worden afgewisseld met bekende verhalen, nieuwsfeiten, feiten over zelfmoord en verwijzingen naar populaire cultuuruitingen.
Ook moest ik denken aan het werk van Hanna Bervoets, bijvoorbeeld Alles wat er was of Fuzzie.
Ook heb ik nog twee vertaalde tips voor je, allereerst Duizend ogen van Samanta Schweblin. Een nieuwe rage trekt de wereld over: kentuki’s. Panda’s, konijnen en draakjes die je in huis neemt als een surrogaathuisdier. Elke kentuki heeft een camera en is via software op afstand bestuurbaar door degene die jouw kentuki is. Elke knuffel heeft één uniek leven en een geprogrammeerde levensduur, het verbreken van de verbinding betekent het einde van dat leven. Maar is er nog een ontsnapping mogelijk als je eenmaal een vreemdeling in huis hebt gehaald? Een indrukwekkend boek, zowel qua stijl als qua inhoud.
Ten tweede Mijn duistere Vanessa van Kate Elizabeth Russell. Vanessa Wye is vijftien als ze voor het eerst seks heeft met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige docent Engels op de middelbare school. De affaire die volgt isoleert Vanessa steeds verder van de rest van haar omgeving en haar familie. Vanessa blijft contact houden met Strane tot hij zeventien jaar later, tijdens de #MeToo-beweging, door andere leerlingen beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Vanessa is diep geschokt, haar relatie met Strane was toch echte liefde? Vanessa weigert zichzelf als slachtoffer te zien, haar liefdesverhaal is echt en Strane heeft niets fout gedaan. Zij zet zijn zorgen weg als zijnde overdreven dramatisch. Het is is een roman die de conversatie kan openen en daarmee een boek dat nog lang relevant en interessant zal blijven.
Hopelijk zit er wat voor je tussen! Heel veel leesplezier :)
Beste Anne,
Heel erg bedankt voor de tips! Ik werd gelijk heel enthousiast van je tips :) De avond is ongemak en de boeken van Hanna Bervoets ken ik, maar de andere die je noemde niet. Ook de vertaalde boeken klinken heel interessant, dus ik ga er gauw achteraan. Nogmaals bedankt!