Ik lees wel wat - 8 boeken in januari en deze maand ook al 4. Mijn leeservaring zet ik op mijn blog BOEKZE - leukieboekie.com en ook hier bij Hebban als recensie
Vooral literaire fictie, met een meerwaarde
Geen stationsromannetjes ;-)
Wat leuk dat je gebruik maakt van Boekentipper. Het is een hele uitdaging om tips te geven aan iemand die veel leest!
Op basis van jouw lijstje dacht ik meteen aan Het papieren paleis. Dit debuut van Miranda Cowley Heller is onlangs verschenen, dus ik hoop dat je dat nog niet gelezen hebt. Het is een vrij hard verhaal over de kinder- en jeugdjaren van Elle. Zij bracht de zomers altijd door in het Papieren Paleis, een vakantieverblijf dat door haar grootvader opgebouwd werd. Het verhaal start wanneer ze haar man heeft bedrogen en ze een keuze moet maken: blijft ze bij haar man en kinderen, of kiest ze voor haar jeugdvriend Jonas, die onlosmakelijk deel uitmaakt van het papieren paleis. Ik dacht op basis van de korte inhoud dat het een roman over de liefde zou zijn, maar het is veel meer dan dat. Het gaat over de manier waarop je als kind gevormd wordt, over vertrouwen, vriendschap en verraad, over gewoontes binnen een familie die moeilijk te verbreken zijn. Wat me vooral voor dit boek gewonnen heeft is de originele, onverschrokken schrijfstijl die zowel poëtisch als enorm bruut is.
Een ander boek waarin een zomervakantie centraal staat is Zomerwater van Sarah Moss. Het is een boek dat zowel inhoudelijk als vormelijk sterk is. De volledige roman gaat over één zomerdag in een afgelegen vakantiepark in Schotland waar de regen met bakken uit de hemel valt, en er geen gsm-bereik is. Je krijgt een inkijk in de gedachten van de bewoners van de verschillende chalets en dat levert een duister, maar tegelijk grappig beeld op van de manier waarop mensen naar zichzelf en naar elkaar kijken. De verrassende ontknoping maakt de leeservaring helemaal af.
Omdat je het Atelier van Sarah Hall opgeeft, zou ik je zeker aanraden om haar eerder roman De komst van de wolven te lezen. In Engeland is de wolf al jaren niet meer vrij te vinden en daar wil Thomas Pennington verandering in brengen. Zijn doel is om een roedel wolven opnieuw te laten leven volgens hun eigen wetten. En daar komt wolvenexpert Rachel in beeld. Hoewel ze zich veel vragen stelt bij het excentrieke karakter van Thomas, betekent het project ook een kans om opnieuw te verhuizen naar de streek waar ze als kind gewoond heeft en om zo de banden met haar broer aan te halen. Het is minder hard dan Het atelier, maar de schrijfstijl is wel heel herkenbaar. Ook in deze roman speelt de omgeving een grote rol en zijn de natuurbeschrijvingen ronduit fantastisch. Het is een intrigerend boek dat je doet nadenken over de natuur van de mens.
Ik hoop je dat ik je met deze tips een aantal nieuwe titels heb laten kennen. Laat gerust weten wat je van de boeken vindt!