Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Je had opgegeven



Toelichting aanvraag

Ik lees graag boeken die me mee op reis nemen, op reis in de tijd, over de grens, door verschillende culturen, boeken die met taal spelen, die me uitdagen, me dwingen na te denken en me iets leren, filosofisch, over geschiedenis, over andere culturen en perspectieven van mensen, gewoon omdat hun wiegje ergens anders stond. Ik lees graag boeken die me op de laatste bladzijde een gevoel van spijt geven dat ik het verhaal verlaten moet.

Deel de boekentipper

Jouw boekentip

Dag Bernice,

Leuk dat je hier een boekentip aanvraagt!
Ik neusde even tussen je gelezen boeken, je hebt een leeslijst waar ik jaloers op ben en die je vraag een uitdagend tintje geeft. Hoe herhaling te vermijden?
Ik beveel je een paar boeken aan waar ikzelf erg enthousiast over was en die ook vallen onder het label: reizen, andere culturen, filosofie en nadenken, andere perspectieven...

Het eerste is Kintu van de Oegandese auteur Jennifer Nansubuga Makumbi. In grote lijnen geschetst: het boek gaat over stamvader Kintu die op weg naar hun nieuwe koning per ongeluk zijn adoptiefzoon vermoordt. Hij wordt vervloekt door de echte vader en deze vloek wordt overgedragen van generatie op generatie tot in de huidige tijd. Door de belevenissen van de verschillende nazaten, maak je kennis met een historisch en actueel Oeganda. De vertelling is op zich eenvoudig, Makumbi zei zelf dat ze voortborduurt op een traditie van orale vertellers uit haar geboorteland, maar is boeiend doordat er een soort magisch realisme ontstaat door het natuurlijk samenleven met (voorvaderlijke) geesten en de moderne gsm-mens. Echt een verhaal dat je, poef!, in een andere wereld zet.

Het volgende is een heel ander genre: Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez.
Een ogenschijnlijk eenvoudige vertelling waarbij de ik-persoon verhaalt hoe een vriendin haar vraagt haar bij te staan bij haar laatste reis. Ze bedoelt euthanasie, maar het wordt niet zo letterlijk gezegd. Alles blijft wat vaag: de vrouw is van een onbestemde leeftijd (ik plak er zo ongeveer de jouwe op, vandaar mijn idee dat het je zou aanspreken ), ze discussiëren over hun leven, ze reflecteert over haar ex etc. En het boek gaat in je hoofd zitten. Sigrid Nunez begon haar schrijverscarrière onder de hoede van Susan Sontag, is ondertussen een zeer gerespecteerde prof en auteur. Ik zei het al: ogenschijnlijk eenvoudig.

Het laatste boek heb ik net uit en ik zinder nog na, dus voilà, je krijgt het erbij: Wiens verhaal is dit? van Rebecca Solnit. Ik zag wel dat je van haar enkele boeken op je WIL had staan, maar ik hoop dat dit dan toch een (eerste) kennismaking voor je is. Het is geen roman, maar een verzameling van essays die ze de laatste twee jaar publiceerde in kranten ed. Haar onderwerpen hebben meestal een bron in de Amerikaanse samenleving, maar haar denken gaat diep en breed. Ze observeert scherp en kritisch en werkt heldere, goed onderbouwde stellingen uit. Of haar onderwerp nu het klimaat is, #MeToo, de geschiedenis van Amerika... ze gaf me vele Aha-inzichten. Een intelligente vrouw die het begrip 'feminisme' overtuigend naar dit tijdperk heeft getransformeerd.

Ik hoop dat je hier wat inspiratie vond. Of niet, natuurlijk. Laat gerust weten hoe je er over denkt.
Benieuwd naar je mening!

Groetjes

Marina




Deze tip werd gegeven door

Marina

288 volgers
2154 boeken
70 favoriet

Reacties op: dit advies

Meer boekentips