Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Je had opgegeven



Toelichting aanvraag

Ik houd ontzettend van taal en heb dan ook ooit een studie in die richting gedaan. Ik vind het belangrijk om mijn kinderen (nu 2 en 4) een uitgebreide woordenschat mee te geven, zodat zij zich later goed uit kunnen drukken en de rijkdom van onze taal leren kennen. Ik vind het mooi om te zien dat ze grote lol hebben om een uitdrukking als 'de mussen vallen van het dak', al worden het uit hun mond ook wel eens koolmezen of merels. De mooiste manier om met taal in aanraking te komen is natuurlijk door het lezen van een boek. Hier wringt de schoen. Ik lees eigenlijk uitsluitend Engelse literatuur of vertaalde boeken. Dit komt voornamelijk omdat ik niet bepaald een positief beeld heb van de Nederlandse literatuur. De volgende punten, waar ik niet van houd, associeer ik met deze boeken: - een naargeestige, sombere, duistere sfeer - personages met een uitzonderlijk nare jeugd - liefdeloze (incestueuze) seks die platvloers is beschreven (waarschijnlijk handig om te weten is dat ik op zich niets tegen passages met seks heb, ik lees graag feelgood) - grof taalgebruik - overmatig drank- en drugsgebruik Voorbeelden van boeken die ongetwijfeld geweldig goed zijn, maar niet(s) voor mij bleken: - Tirza van Arnon Grunberg (Giphart is ook niet zo aan mij besteed) - (Oh, durf ik het op te schrijven?) De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans - Godverdomse dagen ... en De Helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst De boeken van Marieke Lucas Rijneveld mocht ik van mensen die mij en mijn boekensmaak heel goed kennen niet eens oppakken. De volgende boeken las ik wel met plezier: - Twee koffers vol van Carl Friedman - Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck - De stille kracht van Louis Couperus En Hersenschimmen van Bernlef is natuurlijk uitzonderlijk mooi Mijn favoriete genres zijn literatuur en feelgood. Detectives vind ik ook fijn op zijn tijd, maar de lijken en het geweld hoeven daar dan liefst niet in al te veel details beschreven te worden. Cosy crime is mij dan ook vaak een groter genoegen. Helaas bezit ik niet de fantasie om echt te kunnen genieten van fantasy en scifi. Verder heb ik een brede interesse, dus qua onderwerp maakt het niet zoveel uit waar het over gaat. Altijd fijn om iets nieuws te leren in een boek of toegang te krijgen tot een nieuwe wereld. Wie helpt mij om de liefde voor het Vlaamse/Nederlandse boek te ontdekken?

Deel de boekentipper

Jouw boekentip

Hallo Jolande

Wat leuk dat je een boekentip hebt aangevraagd en wat een uitgebreide aanvulling heb je gegeven.

Het indelen van boeken binnen een genre is soms verradelijk, het ene boek dat onder literatuur valt kan totaal anders zijn dan het andere. Ik lees zelf graag feelgood, maar pak ook boeken op dit onder literatuur zijn ingedeeld, maar die wat dichter bij het feelgoodgenre aanliggen.

Mag ik je kennis laten maken met de schrijfster Marlies Allewijn. Zijn schreef twee historische romans waarbij vrouwen een grote rol spelen. In De meid gaat het over een jonge vrouw (Neeltje Lokerse) in een 'dienstje' die wordt verleid en zwanger raakt en dan haar baan kwijtraakt. Het is gebaseerd op ware feiten.Haar andere roman is Barsten over een jong Zeeuws meisje die ook ongewenst zwanger raakt en naar Amsterdam verhuisd en daar in de jaren '60 de hele geschiedenis beleeft. Beide hele mooie romans.

Een boek dat ik zelf met plezier heb gelezen in een leesclub hier op Hebban is Suikerbastaard van Jaap Scholten. Hij verwerkt ware gebeurtenissen in een fictioneel verhaal. De basis is het bedrijf Dupont (gebaseerd op Stork) die Twentse jongens naar  Ethiopië  stuurde om daar suikerfabrieken te bouwen. Het speelt deels in Nederland en deels in  Ethiopië  en is een vermenging van feit en fictie, waarbij een interessant stuk geschiedenis wordt beschreven. 

Je geeft aan ook van cosy crime te houden. De Nederlandse thriller auteur Corine Hartman schreef tot nu toe voornamelijk vrij harde thrillers. Maar onlangs is De dode die niet werd gemist uitgekomen. Een cosy crime thriller die speelt in de achterhoek. Bijzondere personages en mooie setting gecombineerd met een verhaal dat verrast is een boek dat lekker wegleest.

Drie voor jou hopelijke nieuwe Nederlandse auteurs, ik hoop dat de tips naar wens zijn, Veel plezier met lezen.

met groet
Marieke Scheers



Deze tip werd gegeven door

Marieke Scheers

963 volgers
3633 boeken
31 favoriet
Hebban Recensent

Reacties op: dit advies

Meer boekentips