Literatuur waar ik mezelf in kan verliezen, verhalen die me meeslepen, mooi beschreven karakters, liefst met een snufje psychologische duiding: dat lees ik graag. Op non-fictie gebied interesseer ik me met name voor een mengeling van wetenschap, psychologie en gezondheid.
Bij het zien van de boeken die jij als favoriet opgeeft, zag ik direct wel tien tot twintig titels van mijn eigen boekenplank voor mijn ogen zweven die daar mooi bij zouden passen. In plaats van het beschrijven van een tip voor jou werd ik afgeleid door de boeken die jij de afgelopen periode gelezen hebt. Ik zag boeken die ik aan mijn eigen lijst heb toegevoegd maar we hebben ook een aantal boeken allebei gelezen. Ik heb me met moeite weer los gerukt van jouw virtuele boekenplank zodat ik je een mooie tip kan geven waar je, denk ik, van gaat genieten.
Voordat ik je uitleg waarom je Het achtste leven (voor Brilka) zou moeten lezen wil ik je ook nog even wijzen op enkele andere boeken die jou misschien wel zouden kunnen bevallen. Aangezien je houdt van psychologische duiding en gezondheid dacht ik direct aan drie boeken waarin die aspecten een rol spelen. Zo wil ik je eerst wijzen op een klassieker die onlangs is verschenen in een nieuwe uitgave. Je zult de titel, Van de koele meren des doods, mogelijk wel herkennen van de (verplichte) leeslijst van de middelbare school. Het is een prachtig boek dat zich afspeelt in de 19e eeuw. Het leven van Hedwig Marga de Fontayne, die opgroeit in een rijke familie, neemt een bijzondere wending als ze haar hart volgt. Dit heeft bijzondere gevolgen voor haar psyche. Kijk maar eens hier voor een bespreking van deze roman.
Ook zijn er twee Nederlandstalige debuten, zeer fijne romans, waar ik je aandacht op zou willen vestigen. Beide verhalen hebben een link met de gezondheidszorg en ook het psychologische aspect is in beide boeken terug te vinden. In Muidhond van Inge Schilperoord wordt een man beschreven die een behandeling heeft in het Pieter Baancentrum en die de rest van zijn behandeling in de thuissituatie mag vervolgen. De studente van Elise Wuyts toont een stukje van de gezondheidszorg in de negentiende eeuw. Beide boeken gebruiken helder en beeldend taalgebruik en beide auteurs brengen de karakters van de personages krachtig in beeld. De schrijfsters weten onder je huid te kruipen met hun indringende verhaal. Ik ben nieuwsgierig of je deze boeken aan je leeslijst gaat toevoegen.
Laat me niet vergeten om je ook nog iets te vertellen over de tip der tippen, het boek van Nino Haratischwili, een Duits-Georgische schrijfster. Zij schreef een verhaal, Het achtste leven (voor Brilka), waar je je volledig in kunt verliezen. Het betreft een familiekroniek dat enkele generaties beschrijft, die leven in de roerige 20e eeuw in het politiek onstuimige Georgie en Rusland. De auteur vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een telg uit deze grote familie. Haratischwili gebruikt prachtige zinnen, verwijst af en toe naar de mythologie en versiert het verhaal met mooie motieven waarbij een mooie rol is weggelegd voor chocola. Als je aan dit boek begint kan ik je garanderen dat je gaat houden van de personages en dat je, ondanks het groot aantal pagina's, de roman niet weg wil leggen totdat je het uit hebt. Kijk maar eens bij de leesclub van dit boek.
Ik wens je heel veel leesplezier en de komende periode,
Groetjes van Gigi Leestgraag Lid van de Hebban Literatuurclub