Mijn eerste tip is de historische thriller Alleen hij van de Amerikaanse auteur David Gross. Een erg goed geslaagde combinatie van historische feiten en pakkende fictie, neergeschreven in een spannende thriller. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een Poolse natuurkundige die met zijn gezin naar Auschwitz wordt getransporteerd. Tevens is er het verhaal van een jonge Pool die woont en werkt in Amerika. Hij krijgt het verzoek om voor de Amerikanen een quasi onmogelijke missie uit te voeren: hij moet de opgesloten gevangene en natuurkundige bevrijden uit het verschrikkelijke kamp.
Je vermeldt De zwerm van Frank Schätzing als een van je favorieten. Ik heb even gekeken op je boekenplankjes. Ik merk op dat je zijn boek Geluidloosnog niet zou hebben gelezen? In deze bijna 600 pagina’s tellende thriller gaat de dreiging uit van terroristen. Op 18 juni 1999 komen in Keulen de wereldleiders bij elkaar. Een ideale gelegenheid om een knaller van een aanslag te plegen. Geluidloos is fictie die, bijna vijftien jaar na de eerste verschijning van het boek, nog steeds actueel klinkt. Schätzing zet hier een imponerend - en vaak ook angstwekkend - verhaal neer.
Kroniek van een erfenis is de originele debuutroman van psycholoog Ingeborg van ’t Pad Bosch. In het boek krijgt de lezer een fictief historisch getint verhaal voorgeschoteld. Het boek is evenwel gebaseerd op echte personen. In haar dankwoord vermeldt de auteur dat er ook wel wat autobiografische elementen terug te vinden zijn. Het verhaal gaat van start aan het eind van de negentiende eeuw. De familie van Weelen verruilt Nederland voor de nieuwe wereld: het bruisende Amerika. Christiaan junior, zoon van senior die zakenman is, groeit op in de turbulente atmosfeer van New York. De jongen zal snel volwassen worden. Tot vader terug wil keren naar Nederland en zijn vrouw en zoon verplicht met hem mee te reizen. Christiaan gaat ginds verder op zoek naar zijn eigen identiteit en bevestiging van zijn seksuele geaardheid. Cupido kruist in ieder geval zijn pad. Na het overlijden van zijn vader erft hij; de werkelijke inhoud van de bizarre nalatenschap komt pas veel jaren later bovendrijven. Kroniek van een erfenis is een diepgravende historisch getinte roman over enkele families, waarin de auteur vooral in de huid kruipt van een protagonist die worstelt met zichzelf. Krachtig geeft Ingeborg van ’t Pad Bosch het tijdsbeeld van toen weer. Dit alles mooi verpakt in een duidelijke en ontvankelijke taal; nooit is die te expliciet. Toch proef je overduidelijk de emoties.
Eindigen doe ik met een dijk van een klassieke roman: Spaar de spotvogelvan de Amerikaanse schrijfster Harper Lee. De zuidelijke Amerikaanse staat Alabama, tijdens de grote Depressie van de jaren 30. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Jean Louise Finch (Scout genoemd), vanaf haar zesde jaar. Laat je vooral niet intimideren door het grote aantal personages die zich aanbieden bij het begin van het boek. Het valt allemaal heel snel in de goede plooien. Een roman die het onrecht aankaart in het zuiden van de Verenigde Staten. De ongelijkheden tussen blank en zwart worden hier heel erg scherp neergezet. Het boek is dan wel voor de eerste keer uitgebracht in 1960, toch oogt dit “oudje” nog steeds heel fris. Een van de belangrijkste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur.
Ik ben heel benieuwd of een van deze tips bij je in de smaak gaat vallen. Alvast heel veel leesplezier gewenst! Zonnige groeten, Guy