Ik lees het liefst boeken die zich afspelen in vreemde landen. Mag eventueel ook wat reisverhaal inzitten.
Qua humor hou ik het meest van de stijl van Tom Lanoye en Dimitri Verhulst.
Geen fan van Thrillers, Fantasy, romantische boeken en chicklit.
Liever een mooi verhaal dat aanzet tot nadenken!
Je vraagt naar een mooi geschreven boek, met inhoud, dat je laat kennismaken met andere landen, culturen. Dit is een uitdaging want je boekenlijstjes zijn al flink gevuld met mooie titels. Ik hoop je toch te kunnen verrassen:
Mijn eerste tip leidt je naar Afrika, Oeganda, met Kintu van de Oegandese auteur Jennifer Nansubuga Makumbi. Het verhaalt over stamvader Kintu die op weg naar hun nieuwe koning per ongeluk zijn adoptiefzoon vermoordt. Hij wordt vervloekt door de echte vader en deze vloek wordt overgedragen van generatie op generatie tot in de huidige tijd. Door de belevenissen van de verschillende nazaten, maak je kennis met een historisch en actueel Oeganda. De vertelling is op zich eenvoudig, Makumbi zei zelf dat ze voortborduurt op een traditie van orale vertellers uit haar geboorteland, maar is boeiend doordat er een soort magisch realisme ontstaat door het natuurlijk samenleven van (voorvaderlijke) geesten en de moderne gsm-mens. Ik vond het intrigerend te zien hoe Makumbi, ondertussen gedoctoreerd in Europa, teruggrijpt naar de traditionele verhalen en er een ‘modern’ verhaal van maakt.
Als het je bevalt kun je ook De eerste vrouw van haar lezen. Een recent uitgebracht boek, het was in feite haar eerste. Ik hield ook van dit verhaal, raad toch eerst Kintu aan, het is beter gestructureerd.
Een tweede tip leidt je naar de onherbergzame ijskoude Himalaya in Tibet waar de sneeuwpanter zich schuilhoudt. Sylvain Tesson is een Frans avonturier en waaghals. Hij ondernam verschillende reizen, te voet, op de moto, te paard…om afgelegen streken te exploiteren waarna hij daar reisverhalen over uitbracht. Bij een domme uitdaging viel hij van een dak waarna hij lang moest revalideren. De sneeuwpanter is zijn relaas van de tocht die hij maakte met het kleine team van natuurfotograaf Vincent Munier. Hij moest zich beperken tot meetrekken en observeren. Het boek is een mix tussen het verslag van deze tocht en zijn persoonlijke bedenkingen die oosters spiritueel en filosofisch getint zijn. Waarschijnlijk een reis die je waarschijnlijk enkel in een boek zult maken, vermoed ik.
Tot slot een sprong tussen Guadeloupe ,West-Afrika en Haïti met Tot het water stijgt van de Franse Maryse Condé, afkomstig uit Guadeloupe. Een bekende naam waarschijnlijk, de dame won in 2018 de Nieuwe Academieprijs voor Literatuur, de alternatieve Nobelprijs voor literatuur die dat jaar werd opgeschort wegens schandalen. In haar boek laat ze het verhaal van drie mannen uit drie culturen samenkomen, waardoor een herhaald verhaal van machtsmisbruik en ontheemding leidt tot herkenning over plaats en tijd heen. Dit klinkt wat ingewikkeld, maar het is erg toegankelijk geschreven, en je wordt meegenomen naar streken en stukjes geschiedenis waar wij ( westerse mens) maar weinig van afweten.
Als toemaatje beveel ik warm een pas uitgebracht boek aan van de Mexicaans-Cubaanse debutante Gabriela Garcia ,Van vrouwen en zout. In korte hoofdstukjes beschrijft ze het leven van enkele generaties vrouwen uit Cuba, tot de migrantenwoonplaats Miami. Geen echte familiekroniek, maar ze belicht enkele frappante passages uit hun levens, die ze dan in een afgerond verhaal samenbrengt. Verrassend goed geobserveerd en geschreven. Ook zeker een aanrader.
Ziezo Kate, ik hoop dat je iets van je gading ziet tussen deze tips. Ik hoor graag wat je ervan vindt.