Ik ben een puzzelaar, ook in boeken. Ik houd ook van mooie dingen. Het liefst lees ik dus een boek met een mysterieus verhaal (thriller, suspence, whodunnit) met een geweldige vormgeving. Helemaal geweldig is het als die vormgeving tot in de puntjes is doorgevoerd (want ik ben ook wel een beetje perfectionistisch).
Voorbeelden:
Bij S. (schip van Theseus) zie je dat in de vormgeving heel duidelijk (het boek is een oud bibliotheekboek met aantekeningen in de kantlijn en briefjes erin). Bij Illuminae is het iets minder ver doorgevoerd, maar daarin hebben de chats etc wel elk hun eigen opmaak. Bij gehaaid is het nog iets minder duidelijk, maar ook daar is de bladspiegel op een aantal pagina's aangepast aan het verhaal.
Ik vind dat dit een extra beleving geeft tijdens het lezen en ben dus op zoek naar nog zo'n bijzonder en passend vormgegeven boek - al weet ik niet of die er zijn...
Wat een leuke vraag voor de boekentipper én ook nog eens hoogst interessant! Ik bedank je hartelijk voor deze uitdaging!
Mijn hoofdtip, Nachtfilm van Marisha Pessl, is een boek dat ik zelf niet heb gelezen, maar ik verwacht dat deze wel voldoet aan je vraagstelling. Ik heb ooit met het boek in mijn handen gestaan bij de kringloop en ik heb nog steeds spijt dat ik het niet heb meegenomen. Voor jouw vraag heb ik nu weer wat recensies gelezen en het boek heeft een bijzondere lay-out die volledig in dienst van het verhaal staat. Dit is de afsluitende alinea van de recensie van Joop Liefaard: "Je reist door dit magistrale verhaal om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen maar de antwoorden zijn niet het belangrijkste. Dat is de reis zelf. Daarin ligt de kracht en de bedoeling van dit prachtige en overtuigende boek. Nachtfilm is een geweldige leeservaring en blijft nog lang in je hoofd nazoemen."
Ik zag op je plankjes dat je een hele ruime interesse hebt en ik wil je een paar boeken tippen, die een bijzondere lay-out hebben of gewoonweg té mooi vormgegeven zijn om niet te lezen.
Twee boeken die vallen onder het genre literatuur en die een niet-standaard lay-out van de tekst hebben zijn Lanny van Max Porter en Lincoln in de Bardo van George Saunders. De boeken zijn beiden wel uitdagend qua inhoud en daar moet je wel van houden. Lanny bevindt zich in het subgenre van het magisch realisme en het vergt dus wat verbeelding om alle symboliek een plekje te kunnen geven. Toch geeft het boek een mooie leeservaring.
Volwassen boeken met illustraties zijn zeldzaam en ik weet niet of dat helemaal is waar je naar op zoek bent, maar ik wil je toch een paar tips meegeven waar ik enorm van heb genoten. Voor Bede aan zee van Khaled Hosseini had ik tissues nodig. De tekst en de illustraties raakten mij diep en vertellen samen een klein, maar verschrikkelijk verhaal. Eigenlijk vind ik het een boek dat iedereen moet lezen. Voor De olifant van de bovenbuurman had ik ook tissues nodig, maar dat was om mijn tranen van het lachen te deppen. De situaties die geschetst worden in dit kleine boekje zijn dolkomisch, maar je vindt er wel een kern van waarheid in. Prachtig hoe Roos van Rijswijk dat heeft gedaan.
Ik weet niet of je wel eens non-fictie leest? Er is een boek verschenen gebaseerd op de theatervoorstelling van Saman Amini, Samenloop van omstandigheden. De tekst, met de verschillende lettertypes en -groottes in combinatie met de illustraties van Tom Jager, zorgt voor een allesoverheersende leeservaring. Je leest het boek in 1 ruk uit en daarna moet je even weer landen op aarde.
Ik zag op je WIL-plankje Eén van Sarah Crossan staan, maar ik zou je aanraden om Nieuwe maan van haar te gaan lezen. Het is een verhaal in vrije versvorm dat je helemaal van je sokken blaast en voor mij absoluut één van de beste boeken die ik ooit las. Het valt onder de noemer YA, maar laat dat je niet tegenhouden!
Bij je gelezen boeken zag ik Alice in Wonderland staan, de door Dautremer geïllustreerde versie. Als de tekeningen van Dautremer je net zo raken als ze mij doen, dan raad ik je aan om Zijde te lezen. De tekst van Alessandro Baricco vormen de perfecte basis voor de prachtige prenten van Dautremer en samen vormt het echt een klein kunstwerk. Wil je daarnaast nog een 'volwassen' roman lezen die geïllustreerd is? Dan kan je ook Carmen lezen. Het verhaal van Prosper Mérimée is in deze versie prachtig geïllustreerd door Benjamin Lacombe. Deze valt onder de noemer 'jeugdboek', en het verhaal is inderdaad aangepast, maar nog steeds voor volwassenen meer dan aansprekend genoeg.
Ik hoop dat er toch een paar tips tussen zitten die je aanspreken. Als je meer tips wilt rond boeken die niet helemaal binnen een bepaalde standaard vallen, mag je altijd een reactie onder deze tip geven. Wie weet kunnen we nog wat verzinnen dan :)
Hoi Evy,
Bedankt voor de tips en de goede toelichting daarop. Ik ga ze rustig eens 1 voor 1 bekijken. Vooral Nachtfilm, Lanny en Lincoln in de Bardo spreken me op basis van je advies zeker aan, maar ook de geïllustreerde boeken lijken me interessant.
Nogmaals dank!
Steffie
Ik ga de eerste 3 in ieder geval voor mijn verjaardag vragen (eind september). Zodra ik ze gelezen heb hoor je het :-)
Ik heb wel al een paar bladzijden in kunnen kijken via internet (van Nachtfilm en Lanny) en deze voldoen in ieder geval helemaal aan mijn vraag. En de samenvatting spreekt me ook aan.
Ik heb Orkaanseizoen van Fernanda Melchor er niet bijgezet, maar misschien is dat ook wel een boek voor jou. Het heeft geen speciale lay-out, maar de stijl is dat wel. Vrijwel geen leestekens. Volgens mij is daar ook wel een inkijkexemplaar van op internet.
Dank Evy voor alle tips, ik geniet altijd van boeken met Meer dan Letters, ik heb Wolfs Bestiarium bij Broese kunnen bestellen en ligt op leesstapeltje. Dit jaar is dit een weekcategorie voor de challenge list.