HOME BOEKENWEEKGESCHENK EN DICHTBUNDEL 25 BOEKENTIPS ACTIVITEITEN BOEKENWEEK 2025 FAMILIECHALLENGE OVER DE BOEKENWEEK
BOEKENWEEKGESCHENK EN DICHTBUNDEL
Het thema van de 89ste Boekenweek is Bij ons in de familie en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot. Van 16 tot en met 24 maart 2024 krijg je Gezinsverpakking cadeau van je boekhandel bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal € 15. Naast het Boekenweekgeschenk is een thema-uitgave met gedichten over families samengesteld en geschreven door Bart Chabot. De bundel is voor € 5 te koop in de boekhandel.
BOEKENWEEKGESCHENK
De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan.
De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen.
En vallen soms stil.
DICHTBUNDEL
Familie en gezinsleven zijn een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt hij zijn meest persoonlijke gedichten over familie.
Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten 'Metaalmoeheid' en 'Black Cadillac'.
Afbeelding: © Vincent Menzel
Bart Chabot
Bart Chabot (1954) is dichter en schrijver. Met de zeer persoonlijke roman Mijn vaders hand vestigde hij zijn naam als romancier. Daarna verschenen de eveneens autobiografische romans Hartritme en Engelenhaar. Zijn verzamelde gedichten verschenen in Greatest Hits. Het werk van Bart Chabot is diverse malen bekroond.
Splinter Chabot
Splinter Chabot (1996) is schrijver, politicoloog en programmamaker. In 2020 debuteerde hij met Confettiregen (Regenboogboek aller tijden 2021 en 2022). Vervolgens verschenen Roze brieven en als de Hemel genoeg ruimte heeft (Regenboogboek van het Jaar 2023). In 2021 was hij medeauteur van 3PAK, het geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren. Voor zijn werk ontving hij de Jillis Bruggeman Penning, de Bob Angelo Ster van de Toekomst en een Winq Award. Michiel van Erp verfilmt Confettiregen.
Sebastiaan Chabot
Sebastiaan Chabot (1989) volgde na zijn studie Geschiedenis aan de UvA de tweejarige master Creative Writing aan New York University. In 2017 studeerde hij af bij Jonathan Safran Foer met zijn debuutroman De slaap die geen uren kent, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. In februari 2024 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact de tragikomische roman Olifantenpaadjes, het eerste deel van de familiecyclus 'Iedereen is er nog'.
Yolanda Chabot
Yolanda Chabot (1957) is fulltime arts. Naast haar werk startte zij in 2022 atelier Splinteringen. Zij ontwerpt en maakt ringen, tassen en schoenen. Haar bijdrage aan dit Boekenweekgeschenk is haar debuut.
Maurits Chabot
Maurits Chabot (1992) is historicus en schrijver. Hij werkt als redacteur bij de Volkskrant. In 2020 was hij co-auteur van Het papieren paleis, een non-fictieboek over het rechtssysteem. In 2022 verscheen Over de kloof, over onwaarschijnlijke vriendschappen in conflictgebieden. Op basis van een van de verhalen in het boek maakte de EO een korte documentaire.
Storm Chabot
Storm Chabot (1997) studeerde Klinische Technologie en Biomedical Engineering aan de TU Delft en werkte voor zijn afstudeeronderzoek aan een duurzame operatierobot. In 2021 begon hij Storm Unlimited, een atelier waar hij bijzondere meubels ontwerpt en ontwikkelt. Het verhaal ‘Handvast’ is zijn debuut.
Hond Bril
Hond Bril (2010-2023) was een Landseer en woonde bij het gezin Chabot in Den Haag. Zij is vernoemd naar Martin Bril.
De partners van de Boekenweek