149 manuscripten ingeleverd voor Boekenweek­geschenk 2025

Maar liefst 149 manuscripten dingen mee naar de titel Boekenweekgeschenk 2025. In tegenstelling tot andere jaren wordt de auteur van het Boekenweekgeschenk niet nu, maar een maand voor de Boekenweek in maart 2025 bekendgemaakt. Dit is onderdeel van de eerder aangekondigde schrijfwedstrijd waarvan het winnende manuscript het Boekenweekgeschenk wordt. Momenteel worden de manuscripten door de jury gelezen. De schrijfwedstrijd is een speciale eenmalige actie ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de Boekenweek, die ook in de jaren 40, 50 en 60 een schrijfwedstrijd kende.

Tot 31 augustus konden auteurs via hun uitgevers eigen werk inzenden dat gekozen kan worden als Boekenweekgeschenk 2025. De organisatie van de Boekenweek heeft 149 manuscripten ontvangen die momenteel door de speciaal voor deze Boekenweek geformeerde jury worden beoordeeld. 'We zijn overdonderd door de enorme hoeveelheid ingestuurde verhalen. Want het is niet niks om een verhaal te schrijven en in te sturen. Dat zoveel schrijvers hopen dat hun naam straks prijkt op de omslag van het Boekenweekgeschenk bewijst maar weer hoe uniek deze Nederlandse traditie is. We zijn al fanatiek aan het lezen met z'n allen en dat is echt genieten! Er zit absoluut een fantastisch Boekenweekgeschenk bij dat alle lezers in Nederland naar de boekhandel zal doen gaan. Maar het wordt voor ons als jury absoluut geen gemakkelijke keuze', aldus juryvoorzitter Rik van de Westelaken. Naast Rik van de Westelaken bestaat de jury uit Noah de Campos Neto, Liesbeth Rasker, Lidewijde Paris, Jan Peter Prenger, Ernestine Comvalius, Tiziano Perez, Hanna Bervoets en Tom Lanoye.

BEKIJK HET REGLEMENT

Geschiedenis novellewedstrijd

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Nederlandsche Uitgeversbond werd 15 november 1930 uitgeroepen tot Boekendag. Boekverkopers maakten mooie etalages en gaven het geschenkboekje De uitgever en zijn bedrijf cadeau. Naar aanleiding van het succes van deze Boekendag volgde in 1932 de eerste Boekenweek, die was bedoeld als ‘speciale propaganda voor het kopen en lezen van boeken’. Meer dan dertig Nederlandse schrijvers leverden een bijdrage aan het eerste cadeauboek met de titel Geschenk.

Soms was het een verhalenbundel, soms non-fictie, maar het Boekenweekgeschenk bleef bestaan. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een paar jaar geen Boekenweek. De traditie van het Boekenweekgeschenk als korte roman door één auteur werd ingezet in 1947. En dat is ook het jaar van de eerste novellewedstrijd. Een zevenkoppige jury, die bestond uit vier schrijvers en drie leden van de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandsche Boek, koos uit de ingezonden manuscripten De ontmoeting van Antoon Coolen. In het jaar daarop won Hella Haasse, met haar weergaloze debuut Oeroeg. Ook De nacht der Girondijnen van Jacques Presser is zo’n klassieker die ontstond als winnend Boekenweekgeschenk. In de jaren 40, 50 en 60 werd tien keer een schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk uitgeschreven.

Sinds 1987 verschijnt naast het Boekenweekgeschenk ook het Boekenweekessay, een uitgave bij het jaarlijks wisselende thema van de Boekenweek. Het eerste Boekenweekessay was Nederland, een bewoond gordijn van Rudy Kousbroek.

Boekenweek 2025

De Boekenweek bestaat 90 jaar. Dat vieren we in 2025 met een bijzonder Boekenweekgeschenk. Net als vroeger mogen alle schrijvers van Nederland en Vlaanderen een novelle insturen. Een vakkundige jury beoordeelt welk verhaal het beste is. Dát wordt het Boekenweekgeschenk.

In haar 90-jarig bestaan is de Boekenweek uitgegroeid tot immaterieel cultureel erfgoed. En met de schrijfwedstrijd voor de Boekenweek van 2025 blazen we een oude traditie nieuw leven in.