Tien vragen aan Literatour-auteur Anne Eekhout
Dit interview is al eerder verschenen voor Literatour 2022-2023
Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut. In 2016 verscheen Op een nacht (genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs) en in 2019 Nicolas en de verdwijning van de wereld, dat werd uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Met Mary (2021) beleefde Eekhout haar sensationele internationale doorbraak. De vertaalrechten van deze roman zijn aan veertien landen verkocht.
Foto: © Keke Keukelaar
Wat is je mooiste jeugdherinnering als het om lezen gaat?
Op vakantie: mijn zus en ik liggen in bed, op dezelfde kamer. Mijn moeder leest ons voor uit Michiel van de Hazelhoeve of Pietje Bell. En we moeten steeds zo lachen. Het plezier van lezen met anderen delen is fenomenaal. Je kunt zulke geweldige gesprekken hebben over boeken.
Wat is volgens jou de definitie van succes als auteur?
Sommige auteurs zijn tevreden als ze hun boek kunnen laten lezen aan familie en vrienden en die het mooi vinden. Anderen worden pas blij als hun verhaal wordt uitgegeven bij een officiële uitgeverij. Weer anderen willen kunnen leven van het schrijven. Je moet je eigen definitie van succes bepalen en niet vergeten mijlpalen te vieren. Het is soms een zwaar, maar vaak een geweldig beroep. Voor mezelf heb ik altijd gezegd dat ik wil kunnen leven van het schrijven; een doel dat niet eenvoudig te bereiken is, maar zo waardevol.
Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?
Het leukst vind ik om te horen waar jongeren mee bezig zijn, wat ze interesseert. Waarom ze houden van lezen of waarom niet. Het gesprek aangaan vind ik echt heel tof. Wat is het verschil tussen een boek lezen en een serie kijken? Wat zijn de voordelen en nadelen van beiden? Je merkt dat zelfs jongeren die niet van lezen houden hierdoor getriggerd worden en gaan nadenken over wat de voordelen van lezen eigenlijk zijn. Dat dat niet alleen te maken heeft met beter in taal worden, maar veel breder is, veel leuker ook.
Welk advies zou je jongeren willen geven die zelf graag willen schrijven?
Doen! Lekker heel veel doen. Probeer dat stemmetje dat kritisch is over je eigen werk het zwijgen op te leggen, in eerste instantie. Dat probeer ik ook. Eerst moet je je creativiteit de ruimte geven. Met een kritische stem in je hoofd voel je je niet vrij en vrijheid móét als je wilt creëren. Dus vertel die stem: later heb ik je nodig. Als ik klaar ben met schrijven, het verhaal/gedicht/songtekst er staat en ik wil gaan kijken of het beter kan. Maar nu moet je nog even je mond houden en me laten werken.
Welke leestip zou je jongeren willen geven die het liefst niet lezen?
Dat verschilt per persoon. Ik geef vaak als tip: zoek een boek met een onderwerp dat je heel erg aanspreekt. Lees de flap en een stukje in het midden: doet het iets voor je? En heb je een vriend of vriendin die graag leest? Heeft die een tip voor je? Als iemand je goed kent, wordt de kans groter dat die je goed adviseert. Ik geloof echt dat iedereen kan gaan houden van lezen. Maar het vergt de juiste boeken (verschilt per persoon), gewenning en in het begin een beetje doorzettingsvermogen.
'Het plezier van lezen met anderen delen is fenomenaal.'
Wat heeft bij jou goed geholpen als tiener om de liefde voor lezen aan te wakkeren?
Schrijven! Eigenlijk hield ik als jongere ook niet zoveel van lezen. Er was één boek dat ik geweldig vond, wat ik wel tien keer heb gelezen, maar het duurde nog tot mijn twintigste voor ik andere boeken een kans gaf. Dat kwam doordat ik zelf was gaan schrijven. Ik raakte geïnteresseerd in verhalen, in hoe die in elkaar zitten en wat anderen te vertellen hadden.
Welke boekverfilming is volgens jou goed gelukt en waarom?
De verfilming van het boek Rosemary’s baby van Ira Levin. Het boek is fenomenaal, maar de film ook! Het is heel boekgetrouw verfilmd door Roman Polanski. Zelfs de dialogen zijn nauwelijks veranderd. De sfeer waarvan het boek is doordrenkt voel je ook in de film. Het werkt perfect. Dit is trouwens ook een geweldige leestip als je houdt van spannende, enge boeken. Heel veel suspense, vlot en helder geschreven en een verhaal om de bibbers van te krijgen. Nadat je het boek hebt gelezen de film kijken!
Lees je eerst het boek of kijk je eerst de film?
Eerst het boek. Het plaatje in je hoofd maak je zelf. Na de film lukt dat niet meer. Vaak is het boek rijker dan een film is. Dat kan ook niet anders; een film duurt meestal niet langer dan twee, tweeënhalf uur. Filmmakers moeten wel keuzes maken en snijden in het verhaal, in de karakterisering van personages, et cetera.
Kun je leven van het schrijven, of doe je er nog iets naast?
Sinds mijn laatste roman, Mary, uit is gekomen in 2021 kan ik (voorlopig) leven van het schrijven. Het boek is verkocht aan dertien landen en de voorschotten die sommige uitgevers betalen zijn erg hoog. Of het boek in die landen ook een succes wordt is natuurlijk afwachten, maar als dat zo is blijft er geld binnenkomen. Voor nu zit ik er nog wel een tijdje goed bij, dus ben ik vooral bezig met schrijven en optredens geven. Heerlijk.
Welke toekomstdromen heb je nog?
De Nobelprijs voor de Literatuur winnen, haha. Nee serieus.
Dit of dat
Eerst het boek
Lezen in bed
Overdag schrijven
Dik
Boekhandel
Een schrijfplan maken
Deadlinehater
Eén waanzinnige recensie
Eerst de film
Lezen op de bank
's Nachts schrijven
Dun
Bibliotheek
Spontane schrijverij
Deadlinelover
Een topplek in de bestsellerlijst