Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Tien vragen aan Literatour-auteur Cis Meijer

Tijdens de Literatour krijgen 100 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 21 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. Voor het zover is, lees je alvast een interview met de auteurs van het tourteam. In dit artikel: Cis Meijer.

Dit interview is al eerder verschenen voor Literatour 2022-2023

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte jarenlang als beeldeditor. Middelbare scholieren verslinden haar spannende thrillers. Meijer bezoekt veel scholen en boekhandels en zet zich in voor lees- en schrijfbevorderingsprojecten. Game on is haar achtste thriller voor jongeren.

Foto: © Marco Nauta

Wat is je mooiste jeugdherinnering als het om lezen gaat?

Ik heb warme herinneringen aan de momenten waarop mijn ouders me voorlazen op de rand van mijn bed. Hun vertrouwde stem. Beker warme melk erbij. En ik altijd vragen om nog een hoofdstuk.

Kun je je een docent herinneren die jou het plezier in lezen deed ontdekken? Hoe ging dat?

Ik worstelde me op de HAVO gapend door dikke stoffige boeken, omdat die op onze leeslijst stonden. Volgens mij was het meneer Bakker van Nederlands die een stukje uit Het gouden ei van Tim Krabbé voorlas. Je kon een speld in het klaslokaal horen vallen. Die verdwijning ... zo spannend. Het maakte indruk: dit soort verhalen wilde ik lezen.

Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?

Leerlingen reageren vaak spontaan en oprecht, en dat maakt elk bezoek anders en uniek. Een grappig moment nadat ik had voorgelezen: een leerling klapte met haar hand op tafel: 'Mevrouw, verder voorlezen!' Blijkbaar ging ze helemaal in het verhaal op. Discussies tussen leerlingen of ik wel of niet iets uit een boek moet spoilen zijn ook leuk.

Welk advies zou je jongeren willen geven die zelf graag willen schrijven?

Lees veel, schrijf veel en blijf proberen. Maak een schrijfplan: bedenk voordat je gaat schrijven het verhaal in een paar zinnen, zoals je dat op de achterkant van boeken ziet. Over WIE gaat het, WAAR speelt het zich af, WAT gebeurt er, WAAROM? Wat is het grootste obstakel voor je hoofdpersoon om het einddoel niet zomaar te kunnen bereiken? Mij helpen deze vragen om het idee uit te kunnen werken en om niet halverwege het schrijven vast te lopen.

Welke leestip zou je jongeren willen geven die het liefst niet lezen?

Spreken de titel en cover je aan? En de tekst op de achterkant ook? Blader door het boek. Zijn de hoofdstukken kort? Dat kan helpen. Lees de eerste zinnen of het eerste hoofdstuk. Roept het vragen op om verder te lezen? Go for it! Zoek een plek waar je relaxed kunt zitten of hangen en stel een leestijd in. Bijvoorbeeld (de eerste keer) tussen de tien en vijftien minuten.

'Discussies tussen leerlingen of ik wel of niet iets uit een boek moet spoilen zijn ook leuk.'

Wat heeft bij jou goed geholpen als tiener om de liefde voor lezen aan te wakkeren?

Naast spannende boeken wakkerden verhalen van Adriaan van Dis, Kees van Kooten en Remco Campert de liefde voor lezen aan. Vaak moest ik tijdens het lezen zo lachen om hun scherpe en humoristische toon, dat ik het heel jammer vond als het boek uit was. Dan ging ik snel op zoek naar een nieuw boek met diezelfde humor. En ook mijn moeder deed dat: bij de plaatselijke boekhandel kreeg ze goede boekentips voor mij.

Welke muziek is volgens jou perfect om bij te schrijven (of lezen) en waarom?

Toen ik Game on schreef luisterde ik veel naar Coldplay, Harry Styles, Dua Lipa, Antoon. Als ik de emotie van een song voel, gebruik ik het gevoel en de beat om spannende, luchtige of emotionele hoofdstukken te schrijven. Tijdens het schrijven van achtervolgingen luister ik vaak uptempo. Dat zorgt voor extra vaart aan zo’n hoofdstuk. Op Spotify zoek ik altijd naar muziek die bij het verhaal past. Op die manier kwam ik voor Game on aan de zes songs die in het verhaal genoemd worden.

Heb je volgens jou een opleiding nodig om schrijver te kunnen worden en waarom wel of niet?

Het is niet nodig, maar ik heb zelf wel veel gehad aan mijn schrijfopleiding bij Scriptplus. Daar heb ik het vak geleerd van goede schrijvers (onder anderen Wilma Geldof, Mirjam Oldenhave, Ruben Prins, Alma Post). Ik zat in een topklas met Margje Woodrow, Angelique van Dam en Ineke Upperman. We lazen elkaars teksten en gaven elkaar feedback, dat was waardevol en leerzaam!

Kun je jezelf als auteur omschrijven in vijf woorden?

Gevoelig, deadlinehater&lover (haha), dromer, piekeraar, doorpakker

Welke toekomstdromen heb je nog?

Een film of tv-serie van een van mijn boeken!

Dit of dat

Eerst het boek

Lezen in bed

Overdag schrijven

Dik

Boekhandel

Een schrijfplan maken

Deadlinehater

Eén waanzinnige recensie

Eerst de film

Lezen op de bank

's Nachts schrijven

Dun

Bibliotheek

Spontane schrijverij

Deadlinelover

Een topplek in de bestsellerlijst

Reacties op: Tien vragen aan Literatour-auteur Cis Meijer