Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Tien vragen aan Literatour-auteur Khalid Boudou

Tijdens de Literatour krijgen 85 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. Voor het zover is, lees je alvast een interview met de auteurs van het tourteam. In dit artikel: Khalid Boudou.

Dit interview is al eerder verschenen voor Literatour 2022

Khalid Boudou werkte als leraar Nederlands en werd in één klap beroemd met Het Schnitzelparadijs. In 2007 bracht hij Pizzamaffia uit, dat werd bekroond met de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2019 verscheen het langverwachte vervolg: Pizzamaffia slaat door.

Foto: © Mark Uyl

Hoe was het om voor 3PAK 2021 te mogen schrijven?

Uiteraard was het een eer om gevraagd te worden. En 3PAK bedient een doelgroep waar ik graag voor schrijf.

Wanneer schrijf je het liefst?

Meestal in de ochtenduren. En als het fundament eenmaal staat, schrijf ik op verschillende momenten van de dag.

Welk genre zou je nog graag willen schrijven?

Een filmscenario.'

Waar schrijf je graag?

Ik ben een chaoot zonder vaste zitplaats. Aan het bureau, op de bank of aan de keukentafel, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik heb weleens een column in de auto geschreven.

Wat zou je nog graag willen bereiken?

Ik loop al een tijdje rond met plannen voor het schrijven van een film en een serie.

'Ik heb weleens een column in de auto geschreven.'

Wat las je zelf graag als tiener?

In mijn jonge tienerjaren las ik echt van alles. Zoals Roald Dahl, Jules Verne en de spannende series van onder anderen Piet Prins en Jan Postma, maar ook veel strips als 'Roodbaard', 'Kuifje' en 'Guust Flater'. In mijn late tienerjaren raakte ik vooral geïnteresseerd in sociaal-realistische romans. Van onder anderen Salinger, Bukowski, Choukri, Mahfouz en Kosinski.

Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?

Ik koppel mijn verhalen aan het leven van de jongeren, waardoor er vaak interessante gesprekken loskomen over hoe zij naar het leven kijken, wat ze bezighoudt en waar ze tegenaan lopen. Op deze manier word ik op de hoogte gehouden van de jongerencultuur. En er wordt uiteraard ook veel gelachen.

Welke vraag zou jij graag beantwoorden tijdens een schoolbezoek en waarom?

'Welke boeken raad je aan om de quarantaine mee door te komen?' Dat zou namelijk betekenen dat ik ze nieuwsgierig heb kunnen maken. Dat ik over heb kunnen brengen dat verhalen je los kunnen maken van de alledaagse werkelijkheid; eenmaal in de taal getrokken breek je alle muren en kun je overal heen reizen. En dat zonder coronapas.

Wat heeft bij jou goed geholpen als tiener om de liefde voor lezen aan te wakkeren?

Vooral bevlogen docenten. Wij hadden thuis geen boekenkast, dus was ik voor geschikt leesvoer afhankelijk van de enthousiaste leesgidsen op school en in de bibliotheek. Helaas wordt leraren tegenwoordig weinig tijd gegund om op een creatieve en persoonlijke wijze met leesonderwijs bezig te zijn. Het gaat nu te veel over leerplannen en leerdoelen.

Hoe zie jij de toekomst van het boek voor jongeren?

Soms zie ik het somber in. Met name jongens lezen steeds minder. Toch denk ik dat het jongerenboek nog toekomst heeft. Het is laagdrempelig en biedt herkenning. En in een steeds sneller veranderende digitale wereld kan het boek voor jongeren houvast en reflectie bieden.

Boekentips van Khalid

(12)
'Een lekker Italiaans boek. Ontroerend, spannend en humoristisch. Het gaat over vrienden die iets van het leven proberen te maken. Zeven overmoedige tieners beramen een overval, maar met de komst van een uit de gevangenis ontslagen, criminele Mexicaan loopt alles anders.'
(54)
'Een sprookje met een thema dat jongeren zal aanspreken. Er is altijd wel ergens een plek waar je wel wordt begrepen, al was het maar in de verbeelding. Gebaseerd op Max en de Maximonsters van Maurice Sendak uit 1968. Na een ruzie ontvlucht Max het ouderlijk huis en belandt na een boottocht op het eiland van de Wild Things, waar hij gekroond wordt tot koning.'
(357)
'Heerlijk, maar ook tragisch boek over arme mensen in een Amsterdamse volksbuurt, die op alle mogelijke manieren proberen te overleven. Flitsend geschreven en met heerlijk maffe personages die luisteren naar namen als Witte Mo en Zingende Ron.'

Reacties op: Tien vragen aan Literatour-auteur Khalid Boudou

Khalid Boudou

Khalid Boudou

Khalid Boudou is een Nederlandse auteur van romans, theaterstukken en columns. H...