Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Tien vragen aan Literatour-auteur Valentijn Hoogenkamp

Tijdens de Literatour krijgen 85 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. Voor het zover is, lees je alvast een interview met de auteurs van het tourteam. In dit artikel: Valentijn Hoogenkamp.

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg.

Foto: © Sanja Marusic

Wat is je mooiste jeugdherinnering als het om lezen gaat?

Omdat mijn zus niet van lezen hield, moest ze haar bibliotheekpasje aan mij overhandigen. Met twee pasjes kon ik wel 20 boeken per keer lenen en flink experimenteren. Daarvoor had ik bijna wanhopig voor de kasten gestaan, wat als ik een saai boek uitkoos en daar drie weken lang mee opgescheept zat? Ik wilde de hele bibliotheek uitlezen en begon bij de A.

Wanneer schreef jij je eerste verhaal en waar ging het over?

Op de basisschool begon ik vaak aan sprookjes die ik niet afmaakte. Pas in de brugklas schreef ik een verhaal met een einde: een sciencefictionverhaal over een nieuwjaarsfeest dat verstoord wordt door een meteorietenregen. De hoofdpersoon verstopt zich in een rioolbuis en gebruikt sterretjes om iets te zien in het donker. Een grote meteoriet schuift voor de opkomende zon, het enige licht komt van het laatste vuurwerk dat nog af wordt gestoken.

Wat is volgens jou de definitie van succes als auteur?

Dat je een zin schrijft die iemand op zijn lichaam laat tatoeëren.

Hoe voelde je je toen je jouw schrijfwerk voor het eerst aan iemand liet lezen?

Ongeduldig. Ik wilde meteen horen of het iets was.

Sprak je vroeger wel eens met vrienden over boeken en waarom wel of niet?

Ik las stiekem onder tafel op school, met het boek in mijn knieën, of in de pauzes in de schoolbibliotheek. Op een dag zag ik een ouder meisje dat gewoon, midden in de aula, Lord of the Rings zat te lezen en ik ging bijna dood van afgunst omdat zij dat durfde. Ze had blonde stekeltjes en ik dacht 'ja, zij ziet er zo cool uit, met dat lezen komt ze ook nog wel weg.'

'Dat je een zin schrijft die iemand op zijn lichaam laat tatoeëren.'

Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?

Het enthousiasme dat we delen voor personages en werelden die helemaal niet bestaan, maar die voor ons belangrijk zijn.

Welk advies zou je jongeren willen geven die zelf graag willen schrijven?

Pak een verhaal dat je goed vond en schrijf daar een variatie op. Nieuwe namen voor de personages, nieuwe karaktereigenschappen, en voor je het weet ontstaan er ook nieuwe situaties.

Wat heeft bij jou goed geholpen als tiener om de liefde voor lezen aan te wakkeren?

Stephen King lezen. Het moet eigenlijk net te spannend zijn of te raar zijn wat je leest. Maar ik had weinig aanmoediging nodig, ik was verliefd zodra ik letters begreep.

Lees je eerst het boek of kijk je eerst de film?

Ik lees eerst het boek. Dan krijg je de stijl mee, de gedachtes van de personages. Op beeld blijven vaak alleen hun handelingen en dialogen over.

Hoe zie jij de toekomst van het boek voor jongeren?

Er zullen altijd jongeren zijn die halsoverkop verliefd worden op lezen. En je mag ook pas gaan lezen als je 20, 40 of bejaard bent.

Reacties op: Tien vragen aan Literatour-auteur Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp is kunstenaar. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanb...