Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek toevoegen - FAQ

Een boek vinden

Jij hebt via de zoekbalk het boek dat jij net gelezen of aangeschaft hebt opgezocht, maar je kunt het niet vinden.

  • Voor het beste zoekresultaat zoek je op achternaam van de auteur en de titel (zonder lidwoorden).
  • Wist je trouwens dat je in de zoekbalk ook op ISBN kunt zoeken?

Een boek toevoegen

Met de nieuwe functionaliteit vul je eerst het 13-cijferige ISBN in van het boek dat jij niet kunt vinden op Hebban. Staat het boek toch al op Hebban, dan kom je nu direct op de boekpagina en hoef je verder niets te doen. Is het een onbekend isbn, dan kom je op de volgende pagina waar je zo veel mogelijk informatie over het boek invult.

Wist je dat elk boek sinds 2007 een 13-cijferig ISBN heeft? De nummers in de wereld raakten op, waardoor het getal uitgebreid moest worden. Een 'oud' ISBN van 10 cijfers kun je makkelijk converteren naar het juiste 13-cijferige ISBN. ISBNs zijn het beste te herkennen voor digitale systemen zonder streepjes en spaties ertussen. Heeft het boek geen isbn, dan is het helaas niet aan de database toe te voegen.

Verschillende edities worden niet getoond op Hebban. Elke titel heeft één boekpagina met daarin de meest recente cover en informatie. Een editie die op Hebban mist toevoegen kan wel, want dan wordt hij vindbaar via isbn in de zoekbalk en scanbaar met de Hebban Boeken-app, maar die wordt toegevoegd als isbn aan de bestaande boekpagina. Je zult dus niet altijd exact de cover aan kunnen vinken die jij hebt gelezen, omdat op Hebban de titel centraal staat.

Voeg een boek toe

De boekinformatie

Een aantal velden in de boekinformatie die je nu kunt invullen is verplicht, zoals flaptekst en auteur, en een aantal velden kun je overslaan als die niet relevant zijn voor het boek.

De titel - Die hoeven we niet uit te leggen. Vul de volledige titel van het boek in, zonder serienaam. Heeft het boek een ellenlange ondertitel, plaats die dan niet hier, maar bovenin het tekstveld van de flaptekst.

De auteur - De auteur kun je eerst proberen op te zoeken, want misschien is die al wel bekend op Hebban. Vind je de auteur niet, dan kun je de naam intikken.

De flaptekst - De flaptekst is wat achterop het boek staat. Hier vind je waar het boek over gaat. Je kunt het overtikken van je boek, maar vaak ook ergens op internet vinden. Let op: plak hier geen Biblionrecensies of dergelijke, daar heb je de copyright niet van en het kan spoilers geven.

De cover - Zoek op het internet naar een plaatje van de cover en plak de link naar de pagina waar de cover staat in dit veldje. We kunnen alleen veilige sites gebruiken en die herken je aan de https:// waarmee de link begint (niet-beveiligde sites missen de s). Let op: gebruik niet een link naar een boekpagina, maar echt naar de afbeelding, dus gebruik je rechtermuisknop en kies voor 'Afbeelding bekijken'. Handig om te weten, bepaalde sites staan het overnemen van materialen op deze manier niet toe, zoals WordPress en Boekmeter.

De taal - Alleen Nederlandstalige en Engelstalige boeken mogen ingevoerd worden. Als er anderstalige boeken worden ingevoerd, moeten we die helaas weer verwijderen.

Het genre - Vul het genre in wat jij het beste bij het boek vindt passen. Er zijn op Hebban acht hoofdgenres.

De uitgever - De uitgever vind je achterop of voorin het boek meestal. Vind je geen uitgever (zoek niet té specifiek) dan is het helaas niet mogelijk zelf een uitgeversnaam in te geven.

Het publicatiejaar - Vul het jaartal in waarin het boek gepubliceerd is.

De exacte verschijningsdatum - Voor heel recente boeken of nog te verschijnen boeken kan een exacte publicatiedatum relevant zijn. Weet je die, vul de datum dan volledig in. Bij oudere boeken is dit echt niet noodzakelijk.

Vertaler - Zoek bij een vertaald boek ook even de vertaler op. Heb je het boek bij de hand? Dan vind je het voorin, op het titelblad. Vind je geen vertaler (zoek niet té specifiek) dan is het helaas niet mogelijk zelf een naam in te geven. Ben je zelf vertaler, mail naar vandaag@hebban.nl om een vertalersprofiel aan te laten maken. Vanaf dat moment kun je via deze tool bij alle andere relevante boeken ook toegevoegd worden.

Illustrator - Bij prentenboeken en geïllustreerde boeken kan ook een illustrator worden genoemd. Vind je geen illustrator (zoek niet té specifiek) dan is het helaas niet mogelijk zelf een naam in te geven.

Het aantal pagina's - We gaan voornamelijk uit van het bladzijdenaantal van papieren boeken. Bij ebooks kan dat variabel zijn.

De serietitel en het volgnummer - Behoort het boek tot een serie of reeks, tik hier dan de reekstitel in en tussen haakjes het volgnummer. Bijvoorbeeld: Harry Potter (3)

Korte verhalen - Boekpagina's voor korte verhalen worden niet geaccordeerd voor de zoekmachine. Worden er korte verhalen toegevoegd en bestaat er een boekpagina van een bundel waarin diezelfde verhalen ook staan, dan worden de korte verhalen-boekpagina's samengevoegd met deze bundelpagina.

Zet het boek op je plank!

Heb je zo veel mogelijk informatie ingevuld en in ieder geval de verplichte velden, klik dan onderaan op de roze button 'Ga verder'. Je komt nu op een pagina waarmee je direct een boek op een plank kunt zetten. Het boek is niet onmiddelijk via de zoekbalk te vinden, daarvoor moet het nog even geaccordeerd worden door de Hebban Crew. Maar jij kunt nu meteen aan de slag met je boek.

Mijn toegevoegde boek is niet te vinden?

  • Heb jij het boek niet meteen na het toevoegen op een plank gezet?
  • En is het niet via de zoekbalk te vinden?
  • Kijk dan op de auteurspagina
  • Is de auteur niet bekend op Hebban, vul het isbn dan opnieuw in op de toevoegpagina.
  • Hop, daar is ie weer!

Waarom wordt niet elk boek geaccordeerd?

Het boek dat je invoert is direct bruikbaar voor jou. Je kunt het nu op een boekenplank zetten, voor je Challenge aanvinken, er een recensie over schrijven, het sterren toekennen, et cetera. We keuren boeken goed waarvan we denken dat ze een waardevolle aanvulling zijn voor de Hebban database en bovendien interessant voor meerdere lezers. Boeken die we niet goedkeuren, zijn bijvoorbeeld onvolledig ingevulde boekpagina's, (digitale) korte verhalen, omnibi (waarvan de losse boektitels immers al op Hebban staan), obscure titels of anderszins boeken waarvan we blij zijn dat we ze beschikbaar kunnen maken voor de Hebbanbezoeker die het toevoegt, maar waarvan we niet denken dat er veel andere lezers naar op zoek zijn. Een goedgekeurd boek wordt dus vindbaar via de zoekbalk, een niet-goedgekeurd boek niet, maar is voor de toevoegende gebruiker volledig bruikbaar.

Boekinformatie wijzigen

Sinds juni 2019 kun je ook boekinformatie op bestaande boekpagina's wijzigen of toevoegen. Op elke boekpagina vind je een donkergrijze 'Boekinformatie wijzigen'-button. Lees hier meer.

Boekpagina's samenvoegen en andere issues

Voor alle andere toestanden met boekpagina's (zoals bijvoorbeeld meerdere boekpagina's van hetzelfde boek die wij kunnen samenvoegen) en boekinformatie kun je gebruik maken van Freshchat, onze chatfunctie, die je op elke Hebbanpagina rechtsonder in de hoek vindt. Klik erop en stel je vraag. Zie je geen chaticoontje? Dan blokkeren je browserinstellingen de chatfunctie waarschijnlijk. Een contactformulier invullen of mailen kan ook altijd.

Deel de nieuwe functionaliteit!

We denken dat veel lezers blij worden van deze nieuwe feature op Hebban. We willen dan ook graag dat zo veel mogelijk lezers ontdekken dat hij bestaat. Deel dit artikel met hashtag #voegjeboektoe en vertel onder het artikel wat jij van deze nieuwe mogelijkheid vindt. De meest enthousiaste lezers maken kans op een Thriller Magazine!

Deze nieuwe functionaliteit kan nog licht gewijzigd worden naar aanleiding van de eerste gebruikerservaringen.