Thema & leestips
Lekker eigenwijs!
Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn. Download via onderstaande knop een overzicht met allemaal eigenwijze personages uit kinderboeken door de jaren heen.
Bennie de baksteen door Harm Rieske, geïllustreerd door Myra Emmen Riedel
Bennie de baksteen heeft torenhoge ambities. Letterlijk. Zijn grootste droom is om een hoog plekje te krijgen in een mooie wolkenkrabber, zodat hij uitzicht heeft over de hele stad! Maar ja, als baksteen heb je daar weinig over te zeggen.
De koning en Niets door Olivier Tallec, vertaald door Marita Vermeulen
Dit is het verhaal van een koning die echt alles heeft. Behalve natuurlijk… Niets! Hij besluit ernaar op zoek te gaan. Vindt hij Niets in de bibliotheek, onder de microscoop, in de woestijn of aan de sterrenhemel?
Hup Herman! door Yvonne Jagtenberg
Herman het hangbuikzwijntje houdt niet van wedstrijdjes. De kippen kakelen juist elke ochtend over wie het eerste op was, wie het snelste is en wie de beste is. Herman is het zat en zal wel even laten zien wie het snelste is. Maar is winnen wel zo belangrijk? Is het niet beter om bij jezelf te blijven?
Een jurk met zakken door Lily Murray, geïllustreerd door Jenny Løvlie en vertaald door Margaretha van Andel
Lucy krijgt van haar tante Augusta een jurk voor haar verjaardag. Samen gaan ze naar de Wereldberoemde Boetiek, waar Lucy wordt overstelpt met jurken. Maar er is een probleem. Geen van die jurken voelt goed. Lucy wil een jurk met zakken! Dat is schrikken voor de verkoper. Wat nu?
Het eigenwijze ei door Milja Praagman
Ei rolt uit zijn nest en botst tegen een steen. Boink. Krak! Hij gaat op zoek naar zijn moeder, en komt onderweg allerlei jonge dieren tegen. Dan ziet hij een kip met eieren. Zou de kip zijn mama zijn? Maar die zegt: 'Ja, je bent een ei… maar niet van mij!' Bij wie hoort Ei dan wel?
Word nooit groot door Roald Dahl, geïllustreerd door Quentin Blake en vertaald door Anne Douqué
Wat zou er gebeuren als je altijd kind bleef en nooit volwassen werd? Dan hoefde je in ieder geval niet al die vreselijk verantwoorde grotemensendingen te doen. Dit boek is een ode aan fantasie en vindingrijkheid.
Tuf door Tijs van Marle, geïllustreerd door Esther van den Brink
Tuf is haar knuffelkonijn kwijt. Samen met haar vriend Isidoor, de bonte gaapkat, begint ze aan een spannende zoektocht. Wie van de dieren heeft haar konijn gepikt? En vindt Tuf de weg terug naar huis?
Dat boek met die bananen door Erik van Os, geïllustreerd door Jan Jutte
21 hilarische korte versjes over alle soorten bananen die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om een heel gewoon stuk fruit, of om een banaan met een heel eigen schilletje, in allerlei dwaze varianten spatten ze van de bladzijden af.
Hoe beroof je een bank? door Pim Lammers, geïllustreerd door Loes Riphagen
Max en zijn beste vrienden zijn bezorgd om de bijna uitgestorven zwartvoet-bunzing. Maar om het dier te redden is veel geld nodig. Hoe krijgen ze ooit een groot bedrag bij elkaar? Door een bank te beroven, verzint Mo voor de grap. Dat zijn ze natuurlijk niet echt van plan. Hoewel…
Opzij voor Pietje Prinses! door Mirjam Mous, geïllustreerd door Marja Meijer
Pietje Prinses heeft een hekel aan muiltjes passen, kikkers kussen of eindeloos voor de spiegel staan. Ze haalt veel liever stunts uit. Samen met haar zus Priscilla beleeft ze allerlei stoere avonturen, zoals een fantastisch ontsnappingsplan bedenken als ze door een vliegende koffer worden ontvoerd.
De Gemeneriken door Jeroen van Berckum, geïllustreerd door Marianne van der Walle
Madelief is het liefste meisje ter wereld. Dat vinden haar ouders niet leuk, dus moet ze naar de School voor Gemeneriken. Leerkrachten als juf Achterbaks en meester Kattenkwaad moeten van Madelief een echte Gemenerik maken. Maar het loopt niet zoals gepland.
Het eigenwijze huisdierenboek door Marc ter Horst, geïllustreerd door Tom Schoonooghe
Dit boek vertelt je alles wat je moet weten over huisdieren in de breedste zin van het woord. Welk dier eet zijn eigen keutels op? Wat is het verschil tussen een lama en een alpaca? Welk huisdier is non-binair? Hoe vinden duiven de weg naar huis? Hoe goed kunnen paarden tellen? Welk boerderijdier is verwant aan de T.rex?
Atta door Jolien Janzing, geïllustreerd door Linde Faas
Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze wil geen bessen verzamelen, ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan. Maar ze raakt de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk, waar ze warm wordt onthaald. Het lijkt wel of ze haar niet meer willen laten gaan.
Het logboek van Billy Donderbus door Reggie Naus, geïllustreerd door Mark Janssen
Een grappig en spannend avonturenboek over het leven van de piratenjongen Billy Donderbus. Elke dag schrijft hij in zijn logboek wat hij meemaakt als piratenjongen tussen de landrotten.
Rosie en Moussa voor altijd door Michael De Cock, geïllustreerd door Judith Vanistendael
Rosie en Moussa doen graag dingen die eigenlijk niet mogen. Zo gaan ze helemaal naar het dak van het hoge appartementsgebouw waar ze wonen. Maar ze helpen elkaar ook. Als Moussa’s oom in de problemen zit, is Rosie er als de kippen bij om te helpen.
Het raadsel van de zee door Jonne Kramer, geïllustreerd door Karl James Mountford
Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Hij weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag. Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zoektocht op zee om zijn vader te vinden.
Ghost door Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema
Ghost rent al zijn hele leven. Bij toeval wordt hij ontdekt door de coach van een hardloopteam, die ervan overtuigd is dat hij een briljante sprinter kan worden. Maar dan moet hij wel binnen de lijnen blijven lopen. En dat is soms vreselijk moeilijk.
Bridget van der Puff en de Misbaksels door Martin Stewart, geïllustreerd door Georgien Overwater en vertaald door Sandra Hessels
Weeskind Bridget grijpt haar kans wanneer meneer van der Puff, de vriendelijke dorpsbakker, een kind wil adopteren. Tot haar grote schrik is ze een ramp in bakken.
Struikmeisje door Tineke Honingh
Erie gaat niet meer naar school. In plaats daarvan observeert ze de bewoners van vakantiepark De Vliegenzwam vanuit de struiken. Daar ontmoet ze Bas, wiens vader hun huis heeft verruild voor het vakantiepark. Zonder asfalt. Lekker handig als je in een rolstoel zit.
Offline door Marco Kunst, geïllustreerd door Yannick Pelegrin
In het jaar 2037 verhuist Mike naar de stad Nieuw Babylon, waar iedereen altijd online is. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Dat klinkt mooi, maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing.
Leesfeest met Eus en Anna
Eus en Anna maken van lezen weer een feestje. In deze serie reizen Eus en Anna het land door om antwoord te krijgen op de vraag: 'Hoe kan ik mijn kind helpen om meer plezier in het lezen te krijgen?'
Via onderstaande knop bekijk je de afleveringen.