Die stonden bij ons ook op de lijst, maar ik ben er met een grote boog omheen gelopen. Later heb ik met een boekenclub een boek van Jan Wolkers gelezen. Turks fruit of Oegstgeest.
Het fregatschip Johanna Maria - Arthur van Schendel https://www.hebban.nl/boek/het-fregatschip-johanna-maria-arthur-van-schendel
Het bittere kruid - Marga Minco https://www.hebban.nl/boek/bittere-kruid-marga-minco
De aanslag - Harry Mulisch https://www.hebban.nl/boek/de-aanslag-harry-mulisch
De donkere kamer van Damocles - Willem Frederik Hermans https://www.hebban.nl/boek/de-donkere-kamer-van-damokles-wf-hermans
Oeroeg - Hella Haasse https://www.hebban.nl/boek/oeroeg-hella-s-haasse
De koperen tuin - Simon Vestdijk https://www.hebban.nl/boek/de-koperen-tuin-simon-vestdijk
De Metsiers - Hugo Claus https://www.hebban.nl/boek/de-metsiers-hugo-claus-2
Eenzaam avontuur - Anna Blaman https://www.hebban.nl/boek/eenzaam-avontuur-anna-blaman
Jan Rap en zijn maat - Yvonne Keuls https://www.hebban.nl/boek/jan-rap-en-zn-maat-yvonne-keuls
Van geluk gesproken - Marijke Höweler https://www.hebban.nl/boek/van-geluk-gesproken-howeler
De kroongetuige - Maarten 't Hart https://www.hebban.nl/boek/de-kroongetuige-maarten-t-hart
De trein der traagheid - Johan Daisne https://www.hebban.nl/boek/de-trein-der-traagheid-johan-daisne
The catcher in the rye - JD Salinger https://www.hebban.nl/boek/catcher-in-the-rye-jd-salinger
Rosemary's baby - Ira Levin https://www.hebban.nl/boek/rosemarys-baby-ira-levin-3
De donkere kamer van Damokles - WF Hermans https://www.hebban.nl/boek/de-donkere-kamer-van-damokles-wf-hermans
Ik moest er 30 voor Nederlands en 20 voor Engels. Dus ik heb gelukkig wat kiezen.
Wat veel. Wij moesten er ook heel wat voor Nederlands, maar wel verdeeld over 3 jaar. We zijn in VWO4 begonnen met de lijst. Voor Engels hebben we minder gelezen volgens mij.
Ik moest er 40 voor Nederlands, 15 voor Engels en Frans. Ik ben in de brugklas al begonnen, zoals Oeroeg voor Nl, Tien kleine negertjes voor Engels en Le petit prince voor Frans.
Het gouden ei van Tim Krabé https://www.hebban.nl/boek/het-gouden-ei-tim-krabbe
De moeder van David S. van Yvonne Keuls https://www.hebban.nl/boek/de-moeder-van-david-s-yvonne-keuls
Christiane F. https://www.hebban.nl/boek/verslag-van-een-junkie
Ik weet niet meer of ik die voor de lijst gelezen heb of voor mezelf, maar ik vond het een erg indrukwekkend boek. Ik herinner me dat ik zelfs nog even met mijn moeder over het boek gepraat heb en dat kwam alleen voor als iets me echt heel erg raakte. Ik ben/was nogal een binnenvetter en praatte nauwelijks over wat boeken met me deden.
Ik ben benieuwd naar je uiteindelijke keuze Daf*
Ik zal kijken of ik mijn lijsten nog kan opsnorren; ik heb ze nog wel… . Ik twijfel of ik Au pair van WF Hermans voor mijn lijst gelezen heb. Supertex van Leon de Winter sowieso, maar wil eigenlijk graag een andere oude De Winter lezen.
Ik denk dat het Eline Vere moet worden. Dat boek heeft op deze puber zo'n indruk gemaakt. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik psychologie ging studeren. Ik wist niet wat ik wilde en er stond psychologische roman voorin.
Nu kom ik voor mijn andere werk wekelijks op het Lange Voorhout en denk ik altijd aan de sfeer van Couperus.
Ik ben benieuwd hoe ik het meer dan veertig jaar later ga ervaren.
In onze klas deden we 2 boeken klassikaal, Eline Vere was daar één van. Het was alleen bij ons niet lezen, maar kijken. Ik heb er geen goede herinneringen aan, was niet toe aan de problematiek
Bijzonder dat het boek de aanleiding is geweest voor je studiekeuze. Ik ben ook heel benieuwd hoe je het boek gaat ervaren
Ik was al bezig in Eline Vere. Ik wacht wel met het boek tot 2025. Ik heb het niet voor mijn lijst gelezen. Een paar jaar geleden heb ik De stille kracht gelezen en dat vond ik een bijzonder boek door de sfeer.
Ik ga van J. slauerhoff - Het verboden rijk herlezen. Ik heb al zijn boeken en gedichten gelezen. Dit eerste boek dat ik van hem las maakte zo'n indruk op mij dat ik in de afgelopen jaren nog steeds boeken van hem herlees.
Zelf ga ik van mijn plank in elk geval Spaar de spotvogel lezen. We moesten hem in het Engels lezen, maar ik ga voor de vertaling. Waar het boek over gaat, weet ik niet meer en ik vermoed dat we een ernstig ingekorte schooleditie hebben gelezen.
Misschien ga ik ook nog 1984 lezen. Ik ben heel benieuwd hoe ik dat nu lees. Ik vond het toen een ingewikkeld boek en totaal niet interessant.
Ik weet niet meer welke boeken ik voor de lijst op school heb gelezen. Ik vond ze verschrikkelijk terwijl ik vaak bij de bieb kwam en veel las. Misschien is het nu toch een keer tijd om John Willie van Catherine Cookson te lezen. Dit was één van de eerste volwassen boeken die ik als tiener las en diepe indruk had gemaakt. Ik weet nog dat het een historische roman was en dat ik vele tranen gelaten heb. Ik wilde er nooit aan beginnen omdat ik bang ben dat het me nu tegen gaat vallen en daarmee een stuk nostalgie weghaalt. Aan de andere kant blijf ik ook erg nieuwsgierig naar dit verhaal over een doofstomme jongen in een mijnstreek.
Wij lazen voor Engels o.m. Wuthering Heights van Brönte en The Go-between van Hartley.
Beide boeken maakten indertijd een diepe indruk, dus misschien herlees ik wel één van deze twee.
Woeste hoogten denk ik ook overna. Destijds gelezen en dit jaar Het lied van ooievaar en dromedaris gelezen wat geïnspireerd is op de Brönte zusters. Ergens kriebelt het om het te herlezen
De stille plantage van Albert Helman ga ik dan herlezen. Een paar jaar terug al eens gekocht op een boekenmarkt- maar van daadwerkelijk herlezen is het nog niet gekomen. Ben benieuwd of ik het nog net zo mooi vind als toen.
Ik herinner me
Kaas en Het dwaallicht van Willem Elsschot
De Kleine Johannes van Frederik Van Eeden
Leven en dood in den Ast van Stijn Streuvels
Het Achterhuis van Anne Frank
Het Boek Alfa van IVO Michiels
Vrijdag van Hugo Claus
Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans
De Avonden van Gerard Reve