De cover van ‘De heks en de heilige’ van Ulrike Schweikert https://www.hebban.nl/boek/de-heks-en-de-heilige-schweikert heeft een opvallende gelijkenis met de cover van ‘De hand van de schilder’.
Inderdaad. Als ik de afbeelding met Lens zoek, kom ik ook bij díe afbeelding. (en een geblurde op Insta, ik heb geen Insta) Zal ook uit de 'school van Fontainebleau' zijn. Dankjewel ik zette 'm erbij
Winterverhalen, van Rishoi, is is ook een mooie cover. Het schilderij heet 'Winter Scene in Moonlight' en is geschilderd door Henry Farrer, in 1869. https://www.hebban.nl/boek/winterverhalen-ingvild-h-rishi
Inderdaad, ik heb 'm op wikimedia gevonden. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Winter_Scene_in_Moonlight_MET_DT1541.jpg autodidact. Het beeld lijkt in eerste instantie veel jonger. lastig op welke vd twee lijsten ik 'm wil zetten.. de prerafaëlieten, naïeven en symbolisten hangen er tussenin.
Het is ieder geval bijzonder, het is een aquarel en maar klein, dus al die sprietjes en takjes zijn met misschien maar een haar van een penseel geschilderd! En dat de wolken doorlopen achter de bomen is ook knap. Ik heb ook even zitten kijken hoe het komt dat de maan zo opvalt, zoals je in de werkelijkheid ook ervaart. Er zit goed diepte in. Als ie groter was kon je erin verdwijnen.
Voor de challenge van la vida es bella om een boek van een Nobelprijswinnaar te lezen heb ik nu ‘Ochtend en avond’ van Jon Fosse van de bib geleend. Op de cover een schilderij van Edvard Munch uit 1892: ‘Een boot vastgebonden aan een pier’. https://www.hebban.nl/boek/ochtend-en-avond-j-fosse
Mooi! ik houd van Munch. Dankjewel ik heb 'm toegevoegd bij de nieuwe schilderijen https://www.hebban.nl/lijsten/schilderij-op-de-cover Daar staat nog een rijtje Munch.
Ha Sterrezee, ik wist niet in welke lijst deze Munch thuishoort (zit ongeveer op de grens die jij hanteert). Inderdaad een mooie cover. In het echt zijn de kleuren iets vager dan de cover hier op Hebban, naar mijn mening nog iets mooier.
Als schilderijen op de tijdsgrens zitten kijk ik naar de stijl. Bij oude schilderijen veel realisme/ oud academisch of middeleeuws/renaissance. Bij Munch lijkt het veel meer om het gevoel te gaan. Maar prima dat je 'm hier aangaf.