Astrid BoonstoppelEva BurgersJan Cleijne Laura DianeAnne EekhoutWilma GeldofMarie Lotte HagenPhilip HuffElten KieneTessa LeuwshaCis MeijerJennefer MellinkDries MuusRima OrieAnna van PraagElle van RijnMaren StoffelsBuddy TegenboschChinouk ThijssenNydia van VoorthuizenGerwin van der Werf

Astrid Boonstoppel

Astrid Boonstoppel (1983) groeide op in Reeuwijk, als oudste van drie zusjes. Ze studeerde Algemene Cultuurwetenschappen en Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. (En rechten. Even.) Na haar afstuderen schreef ze jarenlang persberichten, opinieartikelen, nieuwsberichten en speeches voor politici. Nu werkt zij als communicatieadviseur en woont zij in Rotterdam met haar driepotige katje Lulu.

In 2019 debuteerde Astrid met haar Young Adult-roman Dit is hoe het ging. Het boek werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en won de Jonge Jury Debuutprijs. Een jaar later verscheen Astrids tweede boek De Academie. Haar eerste shortie (novelle) Wees Lucie kwam terecht op de tiplijst van de Jonge Jury 2023.

Foto: © Jilliann Algers

Bij de bibliotheek:

Ebook

Eva Burgers

Eva Burgers (1969) is schrijfster van jeugdboeken en boeken voor volwassenen. Ze groeide op in het pittoreske dorpje Noordwijkerhout en vertrok op achttienjarige leeftijd naar Amsterdam om aan de Hogeschool voor de kunsten te gaan studeren. Als klein meisje schreef ze al korte verhaaltjes maar pas in 2011 schreef ze haar eerste boek. Inmiddels zijn er zeventien boeken van haar verschenen. Ze is naast het schrijven van boeken, jarenlang rechercheur geweest op de afdeling Zware criminaliteit. Burgers is ook bedenker van televisieformats. Voor RTL4 bedacht zij het basisidee voor de serie Kroongetuige, een misdaadspel waarin tien kandidaten een moord in Zweden moesten oplossen. Met haar twee dochters (Noa en Ilja) woont ze vlak aan zee in het mooie vissersdorp Katwijk.

Foto: © Jell Fotografie

Bij de bibliotheek:

Ebook

Jan Cleijne

Stripmaker/illustrator Jan Cleijne werkt(e) voor diverse media waaronder de Volkskrant, Rubinstein, Kluitman en de Donald Duck, en als background/concept artist voor diverse (animatie)filmproducties. In 2013 verscheen zijn eerste graphic novel Helden van de Tour, inmiddels in acht talen uitgebracht. Momenteel werkt hij een geïllustreerde encyclopedie over de toekomst van Amsterdam en zijn tweede graphic novel Eik. Cleijne vertelt graag voor elk publiek over zijn werk en creatieve processen. Hij was jarenlang docent tekenen en karakterontwerp aan het QANTM college voor gamedesign in Amsterdam en heeft veel ervaring met het verzorgen van workshops (strip)tekenen voor basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs.

Foto: © David Meijer

Laura Diane

Laura Diane (1978) hield altijd al van lezen en schrijven. Als tiener schreef ze vooral gedichten en fanfictie, maar met de ontdekking van de 'Twilight'-serie, gevolgd door 'De Hongerspelen' en 'Divergent' ontstond haar liefde voor het Young Adult-genre. Geïnspireerd door deze dystopische verhalen besloot ze zelf te gaan schrijven. En dat bleef niet onopgemerkt.

Diane is een intuïtieve, fantasierijke schrijfster en kan zich daardoor helemaal verliezen in zelf gecreëerde personages en werelden. Bij haar geen Post-its in chronologische volgorde van hoofdstukken op de muur, maar notitieboekjes vol losse ideeën en zinnen. Ze schrijft vooral 'op gevoel'. Op Instagram deelt ze graag foto's uit haar leven en is ze dol op motiverende quotes. Ze is zelf immers het levende bewijs dat dromen uit kunnen komen.

Foto: © Nikki Jonkman

Anne Eekhout

Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut. In 2016 verscheen Op een nacht (genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs) en in 2019 Nicolas en de verdwijning van de wereld, dat werd uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Met Mary (2021) beleefde Eekhout haar sensationele internationale doorbraak. De vertaalrechten van deze roman zijn aan veertien landen verkocht.

Foto: © Keke Keukelaar

Wilma Geldof

Wilma Geldof is fulltime schrijver en schrijfdocent. Met haar Young Adult-roman Elke dag een druppel gif won ze in 2015 de Thea Beckmanprijs. Het meisje met de vlechtjes werd in 2021 bekroond met de Duitse Gustav Heinemann Friedenspreis. De vertaalrechten van deze roman zijn aan zeven landen verkocht. Ook zijn de filmrechten verkocht.

Foto: © Rebecca Nainggolan

Marie Lotte Hagen

In 2018 waren Marie Lotte en Nydia huisgenoten in Amsterdam. Ergens die zomer kwam Marie Lotte woest Nydia’s kamer instormen: er stond een boek in de bestsellerlijst dat vol stond met seksistische boodschappen. Dingen zoals: een compliment van een vent is alles wat een vrouw wil in het leven! Of: bedek je vetrollen! Ze besloten samen een feministisch tegengeluid te schrijven: DAMN, HONEY. Dat boekje groeide al snel uit tot meer. Ondertussen hebben ze nog vijf boeken geschreven, staan ze in het theater en maken ze een wekelijkse podcast over shit waar je als vrouw mee moet dealen.

Foto: © Tatjana Almuli

Bij de bibliotheek:

Ebook

Philip Huff

Philip Huff is schrijver, dichter en regisseur. In 2009 debuteerde hij met Dagen van gras, drie jaar later gevolgd door het verfilmde Niemand in de stad. In zijn meest recente, bejubelde roman Wat je van bloed weet schrijft hij over het trauma van mishandeling.

Foto: © Daniel Cohen

Elten Kiene

Elten Kiene (1984) is spokenwordartiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. Het samenbrengen van verschillende werelden met woordkunst als belangrijkste instrument loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

Foto: © Dietrich van Gobbel

Lees meer van de auteur:

Lees het interview Bekijk zijn video's

Tessa Leuwsha

Tessa Leuwsha schrijft fictie en non-fictie voor diverse media en maakt documentaires over de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze verbindt de grote geschiedenis met een vaak diep persoonlijk verhaal. Haar eerste romans De Parbo-blues en Solo, een liefde kregen lovende kritieken en werden genomineerd voor meerdere prijzen. Haar literaire familiegeschiedenis Fansi’s stilte geldt als iconisch werk binnen het genre, werd ook genomineerd voor een literaire prijs en inspireerde haar tot maken van een documentaire. Haar roman Plantage Wildlust is een gelaagde aanvulling op de literatuur over het Nederlandse koloniale verleden. Haar meest recente werk De wilde vaart is een ode aan de kracht van de natuur en onderstreept het universele belang van het koesteren van rolmodellen.

Foto: © Sirano Zalman

Cis Meijer

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de UvA en werkte jarenlang als televisie-editor. Haar spannende boeken worden verslonden door middelbare scholieren. Met Game on won Cis Meijer de Prijs van de Jonge Jury 2023. No escape is haar negende jeugdthriller. Haar debuut Verdoofd is ook verschenen in Duitsland en vertaald naar het Engels: Missing in Paris.

Foto: Marco Nauta

Bij de bibliotheek:

Luisterboek

Jennefer Mellink

Jenner Mellink is opgegroeid in Leusden. In 2014 debuteerde ze met Gebroken, door Hebban genomineerd voor Beste Young Adult Thriller 2014. Daarna volgende vele andere Young Adult-thrillers, waaronder de Kluitman-novelles Opgepast! en Niets te verliezen.

Foto: rechtenvrij

Dries Muus

Dries Muus (1985) studeerde filosofie en sociologie in Amsterdam. Hij schreef over literatuur voor onder meer Vrij Nederland en De Correspondent. Zijn debuut De afwijking verscheen in 2021 en werd genomineerd voor zowel de Hebban Debuutprijs als het Beste Boek voor Jongeren 2022. Momenteel bespreekt Muus Nederlandse fictie voor Het Parool en werkt hij aan zijn tweede roman.

Foto: © Ruud Pos

Rima Orie

Haar vrienden beschrijven haar als 'mom friend', 'pure chaos' en 'wéér-een-nacht-doorgehaald-om-haar-deadlines-te-halen-Riem', maar eigenlijk is Rima Orie (1994) gewoon een auteur die ervan houdt om haar lezers mee te nemen op fantastische avonturen naar magische werelden. Maar vergis je niet: Orie vermengt fantasie met realiteit. Onderwerpen als racisme, klassenverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen. Overdag werkt ze als jurist bij de gemeente, want, hé: alle superhelden hebben een normale baan om te verhullen waar ze echt mee bezig zijn, toch?

Orie's debuut, De Zwendelprins, werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en De Kleine Cervantes. Haar tweede boek, In het vervloekte hart, werd getipt door de Jonge Jury en werd ook genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren. In 2023 werd Orie gevraagd om een verhaal te schrijven voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren.

Foto: © Esther Gebuis

Anna van Praag

Anna van Praag houdt van plekken die met reizen te maken hebben zoals vliegvelden en grote tankstations die vierentwintig uur open zijn. Misschien houdt ze daarvan nog wel meer dan van het reizen zelf, hoewel ze – op hakken en met lippenstift – door de hele wereld is getrokken. Met haar toenmalige echtgenoot en drie dochters reed ze ruim twee jaar in een Landrover Defender door Afrika en het Midden-Oosten. Daarna woonde ze zes jaar op een berg in Spanje. En nu is ze alweer een tijdje te vinden in een piepklein schrijfhuisje in hartje Amsterdam.

Schrijven kan (en doet) Van Praag dus letterlijk overal. Ze is altijd op zoek naar verhalen en haar boeken gaan vaak over heftige gebeurtenissen: opgroeien in een sekte, grote familiegeheimen die beter verborgen hadden kunnen blijven, een gezellig hotel waar zwarte magie wordt beoefend. Haar boeken werden vertaald in het Duits en Japans. Ze geeft ook les aan schrijfopleidingen.

Foto: © Gözde Otman

Bij de bibliotheek:

Ebook

Elle van Rijn

Elle van Rijn (1967) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze speelde in verschillende toneelstukken, tv-series en films. Eerder schreef ze succesvolle boeken, waaronder de historische romans De crèche, die een internationale bestseller werd, en Terug naar Insulinde. Daarnaast schreef zij met drie andere auteurs de bestseller Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie & een Griekse God.

Foto: © Yvette Kulkens

Maren Stoffels

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) op haar negende haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night, Room Service en Escape Room 2.0. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Foto: © Stefan Neeven

Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (1975) werkt als piloot bij Lufthansa. Hij debuteerde met de jeugdroman Pokerface . Daarna verschenen Oog om oog, Livestream en Match. Match is bekroond met de Prijs van de Jonge Jury 2020. Zijn belangrijkste doel is om jongeren te laten zien dat lezen niet saai en suf is, maar juist spannend en interessant. Misschien zelfs wel leuker dan het kijken van een film of serie. Hij bezoekt daarom het hele jaar door middelbare scholen om leerlingen te enthousiasmeren en inspireren. 

Foto: © Martijn van de Griendt

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen schrijft Young Adult-thrillers. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg werd Beste Young Adult Nederlandstalig. Met Gegijzeld won zij de Prijs van de Jonge Jury 2022 en in hetzelfde jaar schreef ze het kortverhaal 'You’re Next' voor 3PAK. Wanneer ze niet aan het schrijven is, doet ze schoolbezoeken door het hele land om jongeren te laten zien dat er voor iedereen een boek bestaat.

Foto: © Mark Uyl

Nydia van Voorthuizen

In 2018 waren Marie Lotte en Nydia huisgenoten in Amsterdam. Ergens die zomer kwam Marie Lotte woest Nydia’s kamer instormen: er stond een boek in de bestsellerlijst dat vol stond met seksistische boodschappen. Dingen zoals: een compliment van een vent is alles wat een vrouw wil in het leven! Of: bedek je vetrollen! Ze besloten samen een feministisch tegengeluid te schrijven: DAMN, HONEY. Dat boekje groeide al snel uit tot meer. Ondertussen hebben ze nog vijf boeken geschreven, staan ze in het theater en maken ze een wekelijkse podcast over shit waar je als vrouw mee moet dealen.

Foto: © Tatjana Almuli

Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf (1969) is columnist, recensent voor Trouw en geeft muziekles op een middelbare school. In 2010 won hij de Nationale Gedichtenwedstrijd. Van zijn vier romans stonden Wild en Een onbarmhartig pad op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Van Een onbarmhartig pad zijn de Engelse en Duitse vertaalrechten inmiddels verkocht. In 2019 verscheen zijn roman Strovuur, die op de shortlist stond voor het Beste Boek voor Jongeren. In augustus 2022 verscheen zijn nieuwe werk De droomfabriek.

Foto: © Fjodor Buis

Boek een auteur

Boek tijdens de Boekenweek van Jongeren een Schrijversbezoek met korting voor de Literatour. Tijdens de Literatour van 26 februari tot en met 1 maart 2024 krijgen 100 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 21 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak.

De inschrijfperiode is van 15 september tot en met 31 oktober 2023.
Inschrijven kan op de website van de Schrijverscentrale.