Boekbericht: ‘Welbeschouwd’ van Elizabeth Jane Howard
‘Het is ontzagwekkend om te bedenken dat Welbeschouwd, dat zo bekwaam, met zoveel technisch vernuft is geschreven, pas haar tweede boek was.’ – Hilary Mantel
Over het boek
In het Londen van de jaren vijftig wordt de drieënveertigjarige Antonia Fleming geconfronteerd met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten. Haar kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun eigen besognes; haar overheersende en emotioneel complexe man, Conrad, heeft meegedeeld dat hij haar wil verlaten. Terwijl Antonia naar haar toekomst kijkt, gaat de roman gestaag terug in de tijd, volgt Antonia’s relatie met Conrad tot het ondoordachte begin ervan in de jaren twintig, door jaren van vergissingen en moederschap, dromen en oorlog.
Welbeschouwd, voor het eerst gepubliceerd in 1956, is geschreven met het scherpe waarnemingsvermogen en de opbeurende geestigheid die De Cazalets kenmerkt. Het is het hartverscheurende en navrante verslag van de dood en de geboorte van een relatie, het is zowel uitzonderlijk als tijdloos.
Over de auteur
Elizabeth Jane Howard (1923-2014) was een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland, een van de favorieten van Hilary Mantel, maar haar briljante romans werden vaak overschaduwd door haar turbulente privéleven. In 1950 debuteerde ze met The Beautiful Visit, dat prompt bekroond werd met de John Llewelyn Rhys Memorial Prize. Ook schreef ze de Cazalet-kronieken, een romanreeks gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.
Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard verschijnt op 3 maart a.s. bij uitgeverij Atlas Contact. Lees hier de recensies die we schreven over Lichte jaren (***) en Aftellen (***).
Komt Welbeschouwd op jouw Wil ik lezen-boekenplank? Reageer onder dit artikel.