Booktalk #8: Tienduizend euro voor het beste verhaal en Google-fout van John Boyne
De redactie van Hebban maakt regelmatig een rondje langs de velden. In Booktalk verzamelen we de meest opvallende berichten en artikelen uit de media. Wil je geen nieuws missen? Zet dan nu direct de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan voor een van onze nieuwsbrieven.
Tienduizend euro voor het beste verhaal
Het International Literature Festival Utrecht (25 september t/m 3 oktober 2020) is op zoek naar verhalen. Dit jaar organiseert het festival de ILFU Internationale Verhalenwedstrijd. De competitie staat open voor verhalen in alle denkbare vormen: proza, poëzie, non-fictie, columns, film, animatie, rap, muziek, theater etcetera. Ook TikTok-verhalen, vlogs en crossovers zijn welkom. De enige voorwaarde is dat het verhaal moet gaan over het thema ‘Opstaan’ en niet langer mag zijn dan drie minuten audio/video of 375 woorden.
Het thema ‘Opstaan’ is natuurlijk niet voor niets gekozen. Hebben we ons de achterliggende maanden immers niet allemaal weleens uit bed moeten slepen om aan onze zoveelste thuiswerkdag te beginnen? Opstaan betekent ook: je verheffen, rechtop gaan staan, ruggengraat tonen en je staande houden. Of het kan op een wederopstandig duiden, als een Phoenix herrijzen uit je as. Opstaan tegen onrecht, denk aan de protesten tegen racisme in de afgelopen maanden. Opstaan, in al zijn betekenissen, is wat we allemaal zo nu en dan in ons leven moeten doen. Nu misschien meer dan ooit.
Meer over meedoen en inzenden lees je hier.
Bron: Persbericht
Google-zoektocht van John Boyne levert grappige fout op in nieuwe roman
In de nieuwe historische roman A Traveller at the Gates of Wisdom van John Boyne, onder andere bekend van De jongen in de gestreepte pyjama, werd door oplettende lezers onlangs een opmerkelijke fout ontdekt. In het verhaal, dat zich afspeelt tussen het begin van de jaartelling en zo'n tweeduizend jaar later, is een recept voor het maken van rode verf opgenomen waarmee de verteller Attila de Hun zou willen vergiftigen. Onder de ingredienten vindt de lezer “Octorok eyeball” en “the tail of the red lizalfos and four Hylian shrooms”. Lezers die bekend zijn met het fantasy-videospel Zelda: Breath of the Wild zullen die benamingen wellicht herkennen; het zijn de elementen waarmee spelers de verf in het spel kunnen samenstellen. Boyne geeft toe dat zijn Google-zoektocht voor het maken van het gif tot deze grappige mix-up heeft geleid.
“I’ll leave it as it is. I actually think it’s quite funny and you’re totally right. I don’t remember but I must have just Googled it,” bekende John Boyne op Twitter. “Hey, sometimes you just gotta throw your hands up and say ‘yup! My bad!’”
Bron: The Guardian
Reageren op een van de berichten in deze Booktalk? Doe dat onder dit artikel.