Carmien Michels wint met 'Vaders die rouwen' literaire jongerenprijs De Inktaap 2023
Auteur Carmien Michels wint met Vaders die rouwen de literaire jongerenprijs De Inktaap 2023. Dat werd bekendgemaakt tijdens de slotdag op 14 februari in de Doelen in Rotterdam. Zij is hiermee de 22e auteur die deze prijs in ontvangst genomen heeft.
Bij leesbevorderingsprogramma De Inktaap van Passionate Bulkboek en Stichting Lezen krijgen jongeren de mogelijkheid hun mening over prijswinnende Nederlandse literatuur te laten horen. Leerlingen van de bovenbouw van het havo/vwo lazen dit jaar Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo, Wormmaan van Mariken Heitman en Vaders die rouwen van Carmien Michels. Leerlingen schreven samen een juryrapport over hun leeservaring om zo te onderbouwen welke van deze drie boeken volgens hen De Inktaap 2023 moet winnen.
Ruim 850 juryleden beoordeelden dit jaar de drie genomineerde boeken, waarbij Vaders die rouwen het hoogst gewaardeerd werd. Volgens de jury was dit boek rauw, emotioneel en gefragmenteerd.
'Soms was het lastig om met de imperfecte personages mee te leven, en soms kwamen ze veel te dichtbij. Dit maakte het boek tot een aangrijpend, bijzonder geheel.'
Het schrijven van een juryrapport is een kunst op zich, vandaar dat jaarlijks ook de Prijs voor het beste juryrapport wordt uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht.
Slotdag
De slotdag van De Inktaap vond plaats in culturele hotspot de Doelen in Rotterdam. Na maandenlang lezen konden de jongeren eindelijk al hun prangende vragen stellen aan de auteurs van de genomineerde boeken. Daarnaast volgden zij een interactief gastcollege van literatuurwetenschapper Linda Ackermans over de representatie van jongvolwassenen in literatuur. De dag startte met een zinderend optreden van spoken word-artiest Daniëlle Zawadi en werd afgesloten met een feestelijke slotact van de Friese Nederpopmuzikant FASKE.
De leerlingen gingen ook zelf aan de slag met taal, tijdens verschillende workshops waarin eveneens aandacht besteed werd aan de genomineerde boeken. Met Malika Soudani maakten ze een korte tekst met behulp van tekstfragmenten, Wessel de Vries leerde ze goede dialogen te schrijven en met Ozan Aydogan verkenden ze de wereld van personage-analyse door middel van rap.
Lezen loont altijd
Met het oog op de bevordering van leesplezier maakten docenten zich dit jaar zorgen over het niveau van de boeken, die hun leerlingen als uitdagend ervaarden. Desondanks bleek uit de creatieve invulling van de juryrapporten – zo was er een kookboek, een museumrondleiding en een dialoog tussen de hoofdpersonen van genomineerde boeken – dat de titels de leerlingen aanspoorden om creatief en kritisch met literatuur aan de slag te gaan.
Deelname aan de slotdag vormde eveneens een belangrijke aanvulling op de beleving van de leerling. Lezen loont altijd, ook als een boek uitdagend is, maar het ontmoeten van de schrijvers en het benaderen van de teksten op vernieuwende, creatieve manieren helpt leerlingen zich gesterkt te voelen in hun vermogen om uitdagende teksten te lezen, analyseren en begrijpen.
Eerdere winnaars
Carmien Michels sluit zich als 22e auteur aan bij de gevierde schrijvers die de prijs al in de kast hebben staan. Zo ging de prijs eerder naar onder meer Merijn de Boer (winnaar 2022 met De Saamhorigheidsgroep), Nina Polak (winnaar 2020 met Gebrek is een groot woord), Connie Palmen (winnaar 2017 met Jij zegt het) en Arthur Japin (winnaar 2015 met Schitterend gebrek).