Een internationaal gevecht om het manuscript van debutant Yael van der Wouden
De Nederlandse Yael van der Wouden schreef een Engelstalig manuscript dat pardoes op het bureau belandde van de internationale topagent Anna Stein — de agent van onder anderen Hanya Yanagihara en Douglas Stuart. Ze las het, was onmiddellijk enthousiast en besloot het internationaal te vertegenwoordigen met een internationale zegetocht als gevolg. Maar The Safekeep verschijnt allereerst in Nederland, bij Uitgeverij Chaos.
Yael van der Wouden woont in Nederland, maar schreef een Engelstalig manuscript en tekende bij een van de grootste agenten in het internationale literaire veld. Er werd wereldwijd om haar debuut gevochten. De Amerikaanse rechten zijn na een verhitte veiling met tien gegadigden verkocht. De rechten voor het Verenigd Koninkrijk zijn verkocht na een veiling tussen negen uitgeverijen. De Noorse, Duitse, Israëlische, Roemeense, Franse en Italiaanse vertalingen zijn reeds vergeven. De Nederlandse vertaalrechten ging naar Uitgeverij Chaos. The Safekeep zal in 2024 in Nederlandse vertaling verschijnen. Het is een mysterie dat zich afspeelt in het naoorlogse Overijssel.
Het boek
Het is 1961, het land is weer opgebouwd en de oorlog, inclusief de Holocaust, is een afgesloten hoofdstuk. Isabel woont alleen in haar grote, ouderlijk huis. Het leven is zoals het hoort: vol rust, reinheid en regelmaat. Dat verandert als haar broer Louis zijn nieuwe vriendin, Eva, voor de deur aflevert. Of zij hier tijdens de zomer mag logeren, aangezien hij op reis gaat.
Eva is Isabel’s tegenpool: ze gaat laat naar bed en wordt laat wakker, ze stampt door het huis en raakt dingen aan waar ze helemaal niet aan moet zitten. Isabel ontwikkelt daardoor een woeste obsessie. Wanneer er dingen verdwijnen in het huis (een lepel, een mes, een kom) wordt het steeds moeilijker voor Isabel om Eva met rust te laten. Haar paranoia ontrafelt een mysterie, waardoor Isabel alles wat ze ooit heeft gekend in twijfel trekt.
The Safekeep is een debuut vol verlangens naar geschiedenis, het gevoel van thuis en het onverwachte element van wraak. Voor de lezers van Sarah Waters, Miranda Heller en Daphne du Maurier.
De auteur
Yael van der Wouden is schrijver en docent. Haar essay, over de Nederlandse identiteit en Joodszijn, 'On (Not) Reading Anne Frank', werd genoemd in The Best American Essays 2018. De Nederlandse vertaling verscheen in De Gids. Yael komt oorspronkelijk uit Tel Aviv, maar woont tegenwoordig in Nederland, waar ze lesgeeft in creative writing en comparative literature. The Safekeep is haar debuut.