Gouden Griffel voor 'Gozert' en Gouden Penseel voor 'Hele verhalen voor een halve soldaat'
Aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek is het boek Gozert (Uitgeverij Lemniscaat), geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, bekroond met de Gouden Griffel 2021. Hele verhalen voor een halve soldaat (Uitgeverij Querido), geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, is bekroond met het Gouden Penseel 2021.
De Griffeljury over Gozert:
'Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.'
De Penseeljury over Hele verhalen voor een halve soldaat:
'Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.'
Pieter Koolwijk
Pieter Koolwijk is begonnen als schrijver van korte fantasieverhalen voor volwassenen. Hoewel hij in 2009 al succes had met zijn verhaal 'Onder invloed' debuteerde hij in 2013 met zijn eerste kinderboek Vlo en Stiekel. Dit boek werd al snel genomineerd voor de debutantenprijs Hotze de Roosprijs. Het derde boek van Pieter Koolwijk Bens boot, kreeg in 2016 een Vlag en Wimpel. Het boek Gozert is in juni bekroond met een Zilveren Griffel in de leeftijdscategorie 9-12 jaar. Bij de Kinderboekenborrel 2021 is dit boek ook bekroond met een Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek 2021.
Ludwig Volbeda
Illustraties van het winnende boek Hele verhalen voor een halve soldaat zijn van Ludwig Volbeda. Volbeda studeerde illustratie aan de kunstacademie en woont in Amsterdam. In 2018 won hij het Gouden Penseel al eerder voor Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman. Zijn inspiratie is afkomstig uit literatuur, geschiedenis, landschappen, fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden en de samenwerking tussen tekst en beeld.
Griffels en Penselen
Op de vooravond van de Kinderboekenweek, bij de feestelijke Gouden Kinderboekenborrel, zijn de belangrijkste boekenprijzen in kinderboekenland uitgereikt: de Gouden Griffel en het Gouden Penseel. De Gouden Griffel is voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Het Gouden Penseel is de prijs voor het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. De oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel worden automatisch genomineerd voor Goud.
De prijzen zijn op voordracht van een onafhankelijke jury, op 21 juni werden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels (eervolle vermeldingen) uitgereikt. De Griffeljury 2021 bestaat uit Ed Tan (voorzitter), Eline Rottier, Thomas Hardie, Daniël Albering, Jörgen Apperloo, Joan Windzak en Kim Blackburn. De Penseeljury 2021 bestaat uit Peggy Brandon (voorzitter), Kirsten König, Joke Linders, Peter van Rossum en Ilona van Tuinen. Ze zijn een bron van inspiratie voor jong en oud en brengen lezers in aanraking met nieuwe kwalitatief goede kinderboeken.
Tentoonstelling 50 jaar Griffels
In 2021 bestaan de Griffels 50 jaar. Organisator CPNB viert dat in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. In het museum is nu een nieuwe tentoonstelling over 50 jaar Griffels te zien. Passend bij het thema van de Kinderboekenweek Worden wat je wil ontdekken kinderen in deze tentoonstelling op speelse wijze hoe ze de schrijver kunnen worden van een Griffel-winnend boek.
Vanaf 6 oktober zijn bovendien de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen én het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. In samenwerking met de Illustratie Ambassade zijn er daarnaast uitvergrote prenten van de winnaars te bekijken in vijf bibliotheken door het hele land en in Meterhuis Westergas in Amsterdam.