Jeugdboekenauteur Rob Ruggenberg overleden
Op zaterdagochtend 26 oktober is op drieënzeventigjarige leeftijd schrijver Rob Ruggenberg overleden. Uitgeverij Querido zegt met Rob Ruggenberg niet alleen een heel goed schrijver te verliezen, maar ook een man die vriendschap en trouw boven alles stelde. Zijn werk werd door vakjury’s bekroond met o.a. de Thea Beckmanprijs (Haaieneiland) en tweemaal een Vlag en Wimpel. Heel trots was hij op de Prijs van de Jonge Jury 2013 voor IJsbarbaar.
Dik Zweekhorst, zijn redacteur bij Querido:
‘Rob kon enorm spannend vertellen en gaf je het gevoel dat zijn verhalen echt zo gebeurd moesten zijn. De geschiedenis komt heel dichtbij in zijn boeken, inclusief de minder mooie aspecten. Hij was enorm betrokken bij kinderen en dat merkte je nog wel het sterkst tijdens de vele bezoeken die hij bracht aan scholen.’
Ruggenberg was een gepassioneerd verhalenverteller met een grote liefde voor geschiedenis. Hij werd in 1946 geboren in Wassenaar en trok er al jong op uit om de wereld te zien. Aanvankelijk als radiotelegrafist bij de Koninklijke Marine en later als journalist voor o.a. Trouw en Brabants Dagblad. Hij ging op pad met het junglecommando van Ronnie Brunswijk in de oerwouden van Suriname en onthulde dat er granaten met gifgas voor de kust van Knokke lagen. Veel verhalen die hij niet kon gebruiken in zijn reportages voor de krant, dienden later als basis voor zijn jeugdromans.
Rob Ruggenberg debuteerde als schrijver met Het verraad van Waterdunen (2006, Vlag en Wimpel van de Griffeljury) waarin hij een spannend avonturenverhaal ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog combineerde met onbekende historische feiten over Nederlandse kindslaven in het Spaanse leger. Hij toonde zich een rasverteller, met een scherp oog voor de gevolgen van de Nederlandse expansiedrift voor andere culturen (Slavenhaler, Manhatan). Zijn meest recente boek, Piratenzoon, verscheen in 2017. Ruggenberg rondde juist afgelopen week zijn nieuwe roman af, die volgend jaar zal verschijnen.